Een blog beginnen? Dat doe je zó

donderdag 13 juni 2013 |

Blogs. Blogs. Blogs. Overal. Er zijn al zoveel blogs! En er komen er steeds meer bij. Niet gek natuurlijk, want bloggen is een enorme hype en je kunt er lekker alles op kwijt. Het is een eigen plekje. Je wilt daar natuurlijk ook wat bezoekers op krijgen, anders begon je wel een dagboek. Maar er komt nog meer kijken bij het maken van een blog. In een paar stappen wil ik vertellen hoe je het best kan beginnen.


































1. Denk er echt goed over na - Bloggen verandert je leven echt. Klinkt nogal hectisch, dat valt wel weer mee, maar weet dat je er véél tijd mee bezig zou zijn. Het is niet 'even' een paar keer per week wat bloggen, er komt veel meer bij kijken. Je moet toch goede artikelen leveren. En wat dacht je van op andere blogs kijken en reageren? Daar kun je ook nog wel een tijdje mee bezig zijn. Je kunt namelijk niet verwachten dat de bezoekers binnenstromen als jij zelf ook niet eens andere blogs bezoekt.

Dus ja... Denk er heel, heel goed over na. Weet je zeker dat je genoeg tijd hebt, er enthousiast genoeg over bent en bereidt bent vaak te schrijven? Dan is een blog wat voor jou, maar anders werkt het niet.

2. Waar zet je je blog mee op? - Als je dan bedacht hebt dat je écht een blog wilt, is het tijd om te beginnen. Zoek een goede website waar je blog op kan draaien. Mijn blog is op Blogger, een hartstikke fijn en handig systeem. Ik heb er nooit echt 'last' van gehad. Wordpress wordt ook wat populairder. Ik vind niet dat Wordpress beter is dan Blogger of andersom. Neem gewoon eens een kijkje op beide websites en kijk wat jouw ding is. Op Blogger en zowel Wordpress staat uitleg hoe je je blog online gaat zetten.

3. Daar is-ie dan. Een witte lay-out, geen artikelen, geen volgers - Jup, zo begint het voor iedereen! Het lijkt een hele taak om zo'n blog vol te krijgen met vanalles - posts, reacties, lezers, een tof uiterlijk voor je blog. En wil je het echt goed aanpakken, ga er dan even voor zitten en begin met een mooie, overzichtelijke lay-out voor je blog.



4. Wat, een lay-out? - Ja, dit is het uiterlijk van je blog. Hoe ziet het eruit? Welke kleuren geef jij je site? Welke gadgets komen erop en wat voor lettertypes? Hoe ziet je header (logo aan de top van de pagina) eruit? Alles is belangrijk! Als je een echte computernerd bent, zoek zelf eens wat op over HTML-codes. Anders download je toch lekker een lay-out van deze website  of kies je een standaard lay-out van Blogger/Wordpress? Simple it is! En dan is het vaak niet eens nodig om met computercodes te werken, maar kun je heel makkelijk aangeven wat je precies wilt. De lay-out is even uitzoeken en uitvinden, maar dan begin je ook goed!

5. Nu is de lay-out er, maar geen artikelen of bezoekers te zien - Dat volgt wel! Begin met een voorstel postje. Vertel leuke informatie over jezelf om je blog in te leiden. Dan plaats je een linkje op al je social media accounts. Daar zijn je eerste paginaweergaven! Het is handig om ook andere blogs te bezoeken en te vertellen dat je een blog hebt gemaakt. Maak 'm bekend! Schrijf wat artikelen (vooruit), hoe dit moet is altijd goed aangegeven op de site waarmee je je blog maakt.

6. Heb je wat artikelen en bezoekers? - Yay! Ga zo door. Gewoon blijven schrijven en de bezoekers komen wel! Onderscheiden van de rest is wel heel belangrijk, want er zijn zoveel blogs. Natuurlijk is iedereen uniek, maar veel blogs lijken op elkaar. Maak er je eigen plekje van! Wees enthousiast, geef niet op en heb geduld. Dan komt alles goed en kom je in een soort ritme.

Meer blogtips?
- Let's do the Penguin: Blogger tips
- Joyce Jeroense: Tips & Tricks voor bloggers
- Lifesplash: Mijn blogtips

25 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

  1. Goed artikel :) ik denk dat beginnende bloggers er zeker iets aan hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel handig dit! Heb je al beginnende blogger zeker wat aan!

    X

    BeantwoordenVerwijderen
  3. super handige en leuke tips Luna, je schrijft echt leuk! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hele goede tips Luna! :)

    Liefs, Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede tips voor beginnende bloggers inderdaad! leuk gedaan,
    Liefs,x

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handige tips, ik blog nu ook al een tijdje, maar toch kan ik nog veel van deze tips leren. Leuk:D!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goede tips en leuk geschreven!

    PS: Heb je mijn give- away al gezien?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuke en goede tips, liefs x
    PS: doe je mee aan mijn winactie?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Fijne tips! En wat schrijf je leuk zeg :)

    xo Anouk
    www.keysofanouk.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Erg handige tips! Hier heb ik zelfs nog wat aan ondanks ik geen beginnende blogger meer ben, hihi :)
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  11. handig dit! de meeste die abrupt beginnen zijn ook meestal zo weg ^^

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's waar! Je moet toch echt goed nadenken of het wel echt je ding is en alles op een rijtje hebben om te beginnen.. tenminste dat denk ik :)

      Verwijderen
  12. Wat een goed artikel, Luna. Het zet je echt aan het denken over het beginnen van een blog en de blogger wereld.

    xx
    me-travelleroftheworld.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lijkt het je leuk om een winactie te winnen met 2 leuke nagellakjes in de kleuren paars en roze, een lange muntketting met buddha, een schattig armbandje met glazen hartje en een enkelbandje met allerlei verschillende kleuren muntjes voor in de zomer! Volg dan de instructies op mijn blog en win :)! Liefs, Floor

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat leuk dat je mensen wilt helpen!
    Ik heb echt bewondering voor jou en je blog!
    Hoe jij schrijft is heel leuk en inspirerend!
    x maud

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hele fijne tips! Goed dat je de nadruk wat meer op de lay-out legt. Bij veel andere tips zie je toch dat het meer gaat over het onderwerp waar je over gaat schrijven of hoe vaak je artikelen moet plaatsen. Dat bij jou de nadruk wat meer op de lay-out ligt (terecht, dat is toch de eerste indruk)vind ik prettig en afwisselend!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. http://myrthie.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen