On my mind #3: nadelen van bloggen

woensdag 18 maart 2015 |


Ik kan wel duizend redenen bedenken waarom ik van bloggen houd. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, verveel me nooit, en houd gewoon enorm van schrijven, fotograferen en het bloggerswereldje. Meestal. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een paar nadelen ervaar aan bloggen, dingen waar je wel rekening mee moet houden als je een blog start, want: bloggen is geweldig (anders zou ik het ook niet doen) maar ook de 'blogdipjes' zijn er. Althans, die heb ik.

Blogdipjes betekenen voor mij niet alleen: geen inspiratie hebben. Al start het daar wel mee. Als ik geen inspiratie heb zit ik maar een beetje naar een leeg scherm te staren, te hopen dat er eens wat uit komt, en zoek ik allerlei zo-krijg-je-meer-inspiratie-tips op, maar die helpen simpelweg nooit. Ik weet een hoop inspiratiebronnen hoor, zoals Pinterest, maar ik weet nooit hoe ik ze om moet zetten in een blogpost. Inspiratie haal ik vooral uit het dagelijks leven, als ik zelf iets nieuws heb ontdekt, gekocht of meegemaakt.

Het lastigste aan een blogdip vind ik toch dat de bloggerswereld gewoon doorgaat. Terwijl ik geen inspiratie heb, en geen zin om andere blogs te lezen, stroomt mijn Bloglovin' toch vol met zo'n honderd berichten per dag. Ik snap niet hoe elke-dag-bloggers het doen, terwijl ze bijvoorbeeld ook nog naar school moeten, en andere activiteiten. Oké, op de bloggers die er hun beroep van hebben gemaakt na. Ik heb echt veel bewondering voor mensen die elke dag bloggen, maar mij lukt het niet en ik heb dan het idee dat ik het niet goed genoeg doe. Ook zie ik zoveel blogtips voorbij komen: zo krijg je meer reacties, zo worden je artikelen meer gedeeld, zo krijg je meer followers...

laptop

De laatste tijd kijk ik niet meer zo naar het aantal volgers. Ik vind het heel tof als ik een mooi aantal heb bereikt, zoals nu, 740. Dan ben ik heel dankbaar (♥♥) dat zoveel mensen mijn blog leuk genoeg vinden om te volgen. Dat blijft bijzonder. Maar er zijn naar mijn idee ook bloggers die gewoon elke week moeten laten weten hoeveel volgers ze nu hebben behaald. Het is niet dat ik daar jaloers van word, als 'waarom loopt dat niet zo hard bij mij?', maar jammer vind ik het wel dat het steeds meer om volgers en statistieken lijkt te gaan. Getalletjes. Ideeën om je blog maar groter te maken. Toen ik begon met bloggen, leek dat veel minder. Soms wil ik gewoon een aantal dagen niet bloggen. Ik weet heus wel dat niemand dat erg vind, behalve ikzelf. Dan ga ik mezelf dwingen om maar wat te bloggen. Het hoort gewoon, denk ik dan, volgens een bepaalde planning bloggen. Van dat idee wil ik ook eens af, want het is niet zo. Kwaliteit over kwantiteit, right? Ik vind niet dat je je blog zomaar een maand links kan laten liggen, om daarna weer vrolijk verder te gaan, maar het hoeft echt niet zo gestructureerd. Sla het gewoon eens over als je geen zin of inspiratie hebt, ga jezelf er niet toe pushen. Dat moet ik mezelf denk ik meer zeggen.

Dipjes horen erbij. Daar kom je ook wel weer uit, want die heb ik al megaveel gehad in de bijna 4 jaar tijd dat ik blog(!), maar het is wel balen. Ook langer durende dipjes kunnen voorkomen. Maar hé, we blijven positief, want de mooie lente en zomer komen er weer aan. Kun je ook weer 's avonds foto's maken!

Sorry als dit als zeurartikel wordt gezien, zo bedoel ik het niet! Ik stop ook absoluut nog lang niet met bloggen, uit dit dipje kom ik ook wel weer, maar het is fijn om het er even uit te schrijven. Daar zijn deze 'columns' ook voor! Ik wil alleen laten weten dat bloggen niet altijd alleen maar leuk is, al lijkt het soms wel. Ik denk ook altijd dat het bloggen bij anderen wel altijd soepel loopt, maar weet ook dat dat niet zo is. Uiteindelijk moet je ook niet zoveel over bloggen nadenken, maar het gewoon doen. Doen wat jij leuk vindt, wanneer je wil, zonder naar anderen te kijken. Bloggen blijft voor de meeste mensen toch een hobby, wat je niet al te serieus moet nemen. Vind ik dan. Ik ben benieuwd hoe andere bloggers erover denken, hebben jullie wel eens in een blogdip? 

liefs xx, Luna. 

20 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Dit is zó herkenbaar, ik heb ook wel eens een blogdipje met tijd en ideetjes. Het is heel vervelend, en dan zie je zoveel leuke artikels voorbij komen en dan denk je waarom komt die inspiratie mij niet aanvliegen? Ik vind het persoonlijk ook heel jammer dat het om 'getallen' gehad, ik vind soms juist blogs die minder bekend zijn juist leuk. :)

  Liefs!

  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is voor mij echt heel herkenbaar wat je zegt. Soms wil het gewoon even niet. Maar meestal na een dag of 2 heb ik weer volop zin en ideeen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb daar ook last van en dan heb ik ineens weer super veel ideeen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg mooi geschreven meid! En vooral heel erg herkenbaar ook.
  Soms wil het niet. Dat is naar maar hé, bloggers zijn ook maar mensen haha!
  Komt vast wel weer dat je wel zo'n ideeën explosie hebt!
  Liefs Lonneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ugh, die eeuwige focus op statistieken en volgersaantallen ja, inderdaad vermoeiend. In het begin maakte het me wel eens onzeker. Dan had een beginnende blogger in een maand evenveel volgers als ik in twee jaar. Dan vraag je je af of je soms iets fout doet. Onzin natuurlijk, er spelen zoveel factoren mee wat dat betreft. En ik vind het jammer dat er bij die volgersaantallen zoveel nadruk ligt op Bloglovin, zelf haal ik mijn volgers voornamelijk uit bloginschrijvingen via de mail en Twitter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar hoor! Het is soms onwijs lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah leuk om te lezen! Goed artikel, het is zo herkenbaar! Blogdipjes zijn echt vervelend, vooral omdat de blogwereld gewoon doorgaat zoals je zegt! Het is inderdaad ook zo jammer dat het steeds meer om getallen en statistieken gaat, maar de laatste tijd kijk ik ook echt helemaal niet meer naar mijn aantal volgers, het komt allemaal wel en ik blog omdat ik het leuk vind, niet om de volgers! :) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben het helemaal met je eens! Soms als ik een blog dip heb dan plaats ik niets, de andere keer maak ik gewoon een inspiratie post.

  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Aan het begin van dit jaar had ik voor mezelf de uitdaging 'iedere dag bloggen in januari' bedacht en dat lukte tot half februari haha, maar toen werd het 'moeten' en had ik er geen zin meer in. Nu wisselt het. Die uitdaging was heel leuk en ik schreef allerlei toffe artikelen, maar ik besefte ook dat het inderdaad gaat om kwaliteit en niet om de aantallen artikelen die je plaatst of het aantal volgers (hoewel ik hartstikke blij word van volgers en reacties, natuurlijk, wie niet?) Ik vind het ook jammer dat het steeds meer gaat om 'groeien' en reacties en volgers. Je moet doen wat voor jou goed voelt :) Ik 'val' vooral voor de persoonlijke blogs - zoals de jouwe - die wat kleiner en origineel zijn, in plaats van de zoveelste beautyreview.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Best herkenbaar allemaal. Ik zit nu ook een beetje in een 'blogdip' periode..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Blogdipjes zijn erg irritant. Je wilt zoveel, maar er komt niets uit! Ik wacht dan gewoon een paar dagen, want echt eraan trekken helpt niet. Gelukkig komt de inspiratie dan vanzelf wel weer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo'n dipjes zijn er normaal! Denk ik dan... iedereen heeft ze! Je komt er wel weer uit meid!
  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hele herkenbare gedachten Luna, heel goed beschreven ook!
  En het valt mij deze week trouwens op dat een heleboel bloggers dit soort dingen, als waar jij nu mee kampt, ook steeds meer laten zien. En inderdaad, als ik naar de 'blogwereld' van nu en die van toen (ook zo'n drie jaar geleden), gaat het inderdaad meer om cijfertjes en hoger opkomen. Gelukkig zijn er dan nog bloggers zoals jij en ik die wel gewoon het voor de lol doen en zich niet zo vast klampen aan het feit dat wij vinden dat er iedere dag een blogje online moet. Al herken ik het gevoel wel dat je je dan een soort van 'schuldig' voelt, iets dat eigenlijk niet nodig is.
  Om dit deze lange reactie toch duidelijk en kort af te sluiten; ik ben het gewoon helemaal eens met jouw gedachten van hier boven en kan het zelf niet eens goed verwoorden. Dus; you go!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zie het steeds vaker en vaker voorbijkomen dat het bloggen commercieel wordt/is. Ik merk er niet veel van, maar de tips van meer volgers en bezoekers krijgen worden me ook naar mijn hoofd geslingerd. Een echte serieuze blogdip heb ik nog nooit gehad, misschien komt het doordat ik altijd een tag op overschot houd of een bepaald artikel idee dat ik eens moest uitwerken. En ik vind het echt knap dat je al vier jaar blogt en nog steeds klinkt het alsof je elke keer weer al lachend achter je laptop zit. Je merkt gewoon dat je er de ervaring mee hebt. Ik had trouwens altijd de indruk dat het bij jou ontzettend makkelijk ging altijd. (: Blijkbaar niet. Alsnog, ik blijf hopen dat het hele getallengedoe verdwijnt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier kan ik me alleen maar volledig bij aansluiten Luna.. Maar dat snap je denk ik ook wel na mijn laatste twee blogposts. Ik vind het ook jammer dat het om die getalletjes gaat en de druk is niet leuk. Maar dat is er hopelijk nu af voor mij :).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik herken mezelf hier zo erg in! Bloggen is een hobby en ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn op mijn eigen stukje internet, maar het lijkt tegenwoordig wel of je alleen nog maar kan draaien met grote bezoekersaantallen en heel veel bedrijven die met je werken. En die inspiratie.. wat een ramp! Vooral als ik heel veel aan school moet doen barst ik van de inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is totaal niet erg dat het bij iedereen niet zo snel gaat als bij de ander, je moet het gewoon op je eigen tempo doen, en ook doen omdat je het graag doet en er plezier aan beleeft!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Herkenbaar! Soms heb ik er ook gewoon even geen zin in omdat ik dan te moe ben of iets anders wil doen. Maar komt ook wel eens voor dat ik gewoon niet weet wat ik wil schrijven... Achja ik heb het dan ook aardig druk door mijn stage en zo, ik vind het gewoon lastig om op meerdere dingen tegelijk te focussen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heey Luna!
  Dit was echt geen zeurartikel hoor. Je kon wel lezen dat je echt duidelijk in een dipje zat. Dat moet je er gewoon uitschrijven. Ik ben niet echt bekend met het bloggersleven om het zo maar even te noemen, maar je hoeft je toch niet te verplichten om iets te schrijven? Daarvoor ben je toch niet begonnen? Je moet het wel leuk blijven vinden.
  Sorry, ik klink nu echt als een moeder ofzo iets. Maar ik vind dat je het wel leuk moet blijven vinden.
  Ik vind dat je het supergoed doet!
  Keep it going! X Luca

  BeantwoordenVerwijderen