Waarom ik hardlopen aanraad

donderdag 17 juli 2014 |


Van Instagram (@xxluuun)
Hardlopen doe ik nog steeds fanatiek. Oké - ik ben geen geweldige renner, maar daar gaat het ook niet om. Ik zie verbetering en vind het om meerdere redenen fijn om te doen. Als ik het niet leuk zou vinden, zou ik het niet doen. Omdat er wel eens vaker naar gevraagd is wil ik graag vertellen waarom ik hardlopen aanraad. Er zijn al duizenden artikelen over hardlopen, dat weet ik, maar ik geloof dat iedereen weer andere ervaringen en tips heeft om te delen!

Eerlijk? Ik ben een beetje verslaafd aan hardlopen. Vooral om deze twee redenen: 1. Ik vind het leuk om verbetering te zien en te merken dat ik steeds verder en harder kan lopen. Dat kun je je misschien niet voorstellen ("na een half jaar loop ik tóch nog te hijgen na één kilometer"), maar als je regelmatig rent gaat dat echt hard vooruit! Ik had bijvoorbeeld niet gedacht dat ik ooit 5 kilometer aan één stuk kon rennen, toen ik begon. Je begint nou eenmaal 'klein'. Ik begon met een rondje van minder dan 1,5 kilometer en dat deed ik dan in 8 minuten. Paar keertjes doen en je merkt dat het een makkie is, en dat je een grotere afstand aankunt. Dus meteen een tip: begin niet te enthousiast/loop niet te hard van stapel.

Nike😍
Van weheartit. Wat een geweldige sportschoenen, ik wil ze! Die kleur! ♥
Reden 2. Ik vind hardlopen echt een ontspanningsmomentje. Er zullen vast velen zijn die de dag doornemen tijdens het lopen, dat doe ik eigenlijk niet. Waar ik dan wel aan denk? Eigenlijk aan niets. En dat terwijl ik de rest van de dag zo vol met gedachten zit. Ik ervaar het soms als 'ontsnappen' aan het dagelijkse leventje met bijvoorbeeld huiswerk-stress (nu niet dan, met de zomervakantie.) Maar... "hardlopen en ontspanning?!" Yup, echt.

Meestal plan ik een route, maar soms besluit ik een andere weg te nemen. Dat is voor mij nou niet echt handig, omdat het al drie keer is gebeurd dat ik verdwaalde. Kwam ik gelukkig wel weer veilig thuis, haha. Nu ik in een paar maanden al veel heb hardgelopen ken ik mijn dorp ook weer wat beter... en dat kan nog wel eens van pas komen!

Waarom ik hardlopen verder zou aanraden? Het is een sport, je bent gezond bezig. Mocht je vinden dat dat nodig is, dan kun je afvallen (dat is niet waarom ik hardloop, hoor). En ook: het is fijn om buiten te zijn, een beetje om je heen te kijken. Maar het ontspannen vind ik het grootste pluspunt. Sinds ik loop, voel ik me ook meer ontspannen in het dagelijks leven (ik zeg niet altijd, want ik blijf af en toe een lichte stresskip). Mijn conditie is eeenorm vooruit gegaan en... je bent altijd trots op jezelf als je weer wat kilometers hebt hardgelopen. En dat is leuk.

Van weheartit.

Hardlopen met het warmere weer de laatste tijd is lastig. Ik heb er soms wel last van. Veel (water) drinken is een tip, net als luchtige sportkleding kiezen en 's ochtends en 's avonds rennen wanneer het wat is afgekoeld. Als je een beginnende loper zoals ik bent, is het ook handig om of een kortere afstand, of wat langzamer te lopen. Maar ik ben van plan deze zomer gewoon door te gaan met hardlopen, no matter the weather! (Zo, die rijmde mooi.) Ook op vakantie in Oostenrijk (bergen!) en Zeeland (strand!) wil ik hardlopen. Geweldige plekken, tenminste niet zo saai!

Ik zit niet altijd in een goede hardloop flow. Wanneer ik geen zin heb om te gaan, bijvoorbeeld. Dan is het motto eigenlijk gewoon just do it. Vaker heb ik dat het lopen zelf niet lekker gaat: ik krijg buikpijn of word moe. Het wisselt heel erg. De ene keer gaat het top, en de andere keer minder. Tja, waar dat aan ligt? Misschien het weer, of het avond of ochtend is, wat je draagt, wat je gegeten hebt. Geen idee.

Maareh, over het algemeen ben ik positief over hardlopen, dat hebben jullie vast gemerkt! Ik ben benieuwd of jullie ook hardlopen! Vertel het maar in de comments: ik ben heel benieuwd naar jullie opmerkingen, tips, of misschien hebben jullie vragen over hardlopen: let me know.

XX, Luna.

15 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Wat een leuk artikel! Ik krijg helemaal zin om te gaan beginnen met hardlopen! Het klinkt heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel heb je geschreven ! Ik loop ook twee keer in de week hard en het is inderdaad echt ontspannend !! X Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel luna!
  Krijg er helemaal zin in haha!
  Liefs lonneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg helemaal hardloopkriebels, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk artikel Luna, heel leerzaam! Een tijdje geleden begon ik ook met hardlopen, maar eerlijk gezegd heb ik het nog maar 5 keer gedaan, haha. Ik las laatst dat gewoon lopen, wandelen dus, ook heel goed voor je is, dat wil ik ook nog wel uitproberen! Jij bent in ieder geval heel goed bezig, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handig artikel, en leuk geschreven! Ik blijf erop dat ik hardlopen niks voor mij vind, al is het misschien wel het proberen waard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn artikel ! Ik moet echt nog motivatie krijgen om te gaan hardlopen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Superleuk artikel! 'k Heb ook wel zin om te gaan hardlopen eigenlijk, hihi<3
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een handig artikel! Aantal weken geleden heb ik het ook weer opgepakt. Het kost me alleen wel wat moeite om het ook daadwerkelijk door te zetten. Zo'n artikel geeft toch wel weer wat motivatie om door te gaan! :-)

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een abonnement op het zwembad en het klinkt misschien afgezaagd maar ik ga er erg vaak heen om gewoon baantjes te trekken! Hardlopen gaat namelijk niet zo goed met mijn enkels want ik verzwik ze steeds :( xx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hardlopen is ook heerlijk! Zolang iedereen het goed doet raad ook ik het iedereen aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel goed artikel!
  ik vind het echt zo ontzettend knap dat je het hardlopen al zo lang volhoud, ik heb het ook echt heel vaak geprobeerd, alleen op een of andere manier hou ik het nooit vol om het te blijven doen. Maar hardlopen is inderdaad wel ontspannend en het geeft een goed (sportief) gevoel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel leuk artikel! Zelf hardloop ik ook, ik denk dan altijd even na over wat ik nog moet doen en hoe ik dat het beste kan plannen, haha.
  Liefs, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wow de gele nikes zijn echt geweldig! Leuk artikel, hardlopen is inderdaad heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ren elke avond een ronde. Ik neem de honden altijd mee, heb je toch wat gezelschap! Ook met een vriendin rennen is heel gezellig:) In de warme periodes zoals we nu hebben heb je wel snel last van muggen en vliegjes, dus een rondje door het bos is dan niet echt prettig. Ik zie hardlopen ook als ontspanning, heerlijk uitwaaien!

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen