Een kleine slaapkamer handig maar leuk inrichten

maandag 12 mei 2014 |

Misschien weten jullie dat ik een kleine kamer heb. En niet eens een beetje klein, maar echt klein. Mijn bed past erin, samen met een kastje en een bureau, en dan heb ik nog een smal paadje. Ik slaap in mijn kamer en ik maak er heel soms huiswerk. Ik ben dus niet vaak in mijn kamer te vinden en vind het dus ook niet erg dat-ie zo klein is. Wel heb ik véél spullen die er allemaal in moeten passen. Ik heb dus een beetje creatief moeten denken toen ik afgelopen zomer mijn kamer veranderde. 'Handig maar wél leuk', wilde ik. Ik vind dat mijn kamer erg toffe details heeft en ik wil graag met jullie delen hoe mijn mini-kamertje eruit ziet en hoe ik het heb ingericht op een slimme manier (je hebt natuurlijk niet veel ruimte, maar wilt niet dat het te vol lijkt).
Gebruik de muren
Belangrijke tip! Ik wil niet dat mijn kamer een plaats is waar alleen spullen worden gedropt, het moet er ook nog stylish uitzien. Interieur vind ik altijd erg leuk om mee bezig te zijn. In de zomer heb ik een muur geel geverfd en daar leuke collages opgehangen. En een beeldje van een hert: aan het gewei kan ik ook nog dingen hangen. Verder hangen er prikborden aan de muur en een kastje voor nagellakjes en andere spullen. En dan heb ik nog een muur waar boekenplanken hangen (mijn boeken stonden eerst in de vensterbank). Oftewel: alle muren zijn bezet. En toch ziet het er niet te druk uit, juist hartstikke handig, vind ikzelf!


Doe onnodige dingen weg
Logisch. Toen ik mijn kamer ging veranderen heb ik ook veel spullen weggedaan. Dat vind ik altijd moeilijk. Al kijk ik nooit meer naar sommige spullen, ik hecht er toch wel waarde aan. Ooit heb ik ze gebruikt, ik heb er een mooie herinnering aan, jullie herkennen het vast. Toch: doe dingen die écht onnodig zijn weg en je creëert al veel ruimte.

Spiegels!
De ultieme tip om je kamer groter laten lijken. Met spiegels lijkt het een beetje alsof je extra ruimte hebt, al is dat natuurlijk niet zo.


Keep it light 
Kies niet voor donkere of erg schreeuwerige kleuren in je kamer. Als je het rustig houdt, ziet het er ook ruimer uit. Op de basisschool had ik nog tientallen posters van beroemdheden in mijn kamer hangen. Nu kun je de witte muur tenminste zien, haha :). De enige gekleurde muur is lichtgeel, ook een rustige kleur. 

Hoog bed
Een hoogslaper had ik vroeger wel, maar nu niet meer. Hij was niet zo stevig meer en het was tijd voor een gewoon bed. Wel denk ik dat een hoogslaper handig is voor een kleine kamer, omdat je dan onder je bed nog ruimte hebt voor bijvoorbeeld een bureau.
Inklapbaar bureau en meer trucjes
Ik heb niet zo'n enorm bureau, die heb ik ook niet nodig. Ik kan mijn bureau inklappen als ik 'm niet gebruik en uitklappen als ik mijn huiswerk maak of mijn bureau voor iets anders nodig heb. Dit is een trucje dat je kunt toepassen om meer ruimte te creëren, maar er zijn meer trucjes! Je kunt bijvoorbeeld voor een bed kiezen met laden. Of zet van dit soort 'bakken' onder je bed, zoals ik heb gedaan. Ik bewaar er mijn vele tijdschriften in. Een andere tip is om een smal maar hoog kastje in je kamer te zetten: kun je veel in kwijt maar neemt niet veel ruimte op de grond in. (Voorbeeld: het kastje op de foto hieronder, tegen de gele muur.)


Voor degenen die zich afvragen waar m'n kledingkast is: die zit niet in mijn kamer, maar in een kast in de gang. Gelukkig maar, die zou er niet meer in passen, haha! Ondanks dat mijn kamer klein is ben ik er wel heel blij mee, en trots op hoe het eruit ziet. Wat ik wel altijd vervelend vind is wanneer mensen met een grote kamer (groter dan mij in elk geval) zeuren dat hun kamer te klein is. Waar ik bij ben. Hellooo?! Ik ben al lang dankbaar dat ik een kamer heb, waar alles in zit wat ik nodig heb. <3 

Heb jij een kleine kamer? Als je nog tips hebt om toe te voegen, hoor ik ze graag!

Loves, Luna.

19 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Je hebt echt handige trucjes om een kleine kamer nuttig te gebruiken! Ikzelf heb ook een kleine kamer ik heb bv een zetelbed: mijn zetel is uitrekbaar tot een bed, zo bespaar ik ook plaats!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk artikel! Ik heb een middelgrote kamer, niet groot en niet klein!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat handig deze tips! Ik ga volgend jaar op kamers dus dan ruil ik met mijn broertje van kamer. Zijn kamer is ongeveer even breed en een meter langer/dieper/hoe je dat noemt en daar moet nog wel een kastje in met wat kleding. En ik wil nog wel een plekje hebben om te bloggen/wat voor school te doen, dus er moet ook een bureau in.

  Hij heeft trouwens wel een (half)hoogslaper en zijn kamer lijkt er eigenlijk alleen maar kleiner door, dus dat is niet altijd een aanrader. Het helpt in ieder geval om je kamer op te ruimen en niet te veel kaarsjes en fotolijstjes etc. neer te zetten, want daar lijkt het rommeliger en dus kleiner door.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een leuk en handig artikel meid handige tips! liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede tips Luna! Ik denk dat veel meiden een kleine kamer hebben. Ik heb gelukkig de luxe van twee kamers, maar deze tips zijn natuurlijk altijd handig om meer ruimte te creeren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb óók een ontzettend kleine kamer! Wat ik wél heb, en dat is errug fijn, is een kast die in de muur zit. Handuug! Wat ook handig is, is zo'n bedbank en plankjes aan de muur. Ik heb de meest vreemde kamer ever, met een schoorsteen er doorheen, rare schuine muren (van die: is dat mogelijk? muren), maar ik denk dat jij de tips die voor je in kleine kamer kunt gebruiken, al goed genoemd hebt, haha! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een best grote kamer, maar ook veel te veel spullen. Dus ook met een grote kamer moet je soms slim indelen zodat het er niet overvol uit gaat zien haha

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk artikel Luna! Ik heb een middelmatige kamer, niet groot niet klein, maar toen ik twee weken geleden ineens spontaan een tweepersoonsbed kreeg, was mijn kamer niet meer zo groot haha. Ben er wel erg blij mee:)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ahh wat een schattige kamer! En wat een handige tips en trucjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Handige tips! Haha, ik heb best wel een grote kamer, maar toch past er niet veel in, heel raar..
  Maar echt leuk gedaan, en dat krukje met die schoenen, love<3

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Handig artikel! Ik heb een best ruime kamer, al zijn veel muren schuin (het is op zolder) waardoor er niet heel veel inpast. Maar ik ben er wel erg blij mee, haha. Erg leuke kamer heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk artikel! slim aan gepakt met die trucjes! En hij is leuk met al dat kleur!

  Liefs, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt echt een ontzettend leuke kamer zeg! Heel handig en creatief ingericht. Ik herken je er wel een in met kleine kamer hebben. Vroeger had ik de kleinste kamer, ongeveer net zo groot als jouw kamer en had eerst blauwe muren. Toen ik lichtroze muren had oogde mijn kamer veel groter. Nu is mijn broer alweer 2 jaar het huis uit en heb ik zijn 'grotere' kamer in gebruik. Ik denk dat het ongeveer 2 keer zo groot is als jouw kamer ongeveer, hihi. Nog steeds niet zo heel groot, maar ik ben er ook blij mee. :)
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben verliefd op die schoenen op dat krukje! Ze zijn zo mooi :) Vooral die zolen!

  BeantwoordenVerwijderen