Love yourself!

woensdag 12 maart 2014 |


Geen fashion of beauty vandaag, maar een serieus onderwerp. Omdat ik weet dat veel meisjes (en jongens!) ermee te maken hebben. Onzekerheid, jezelf niet goed genoeg vinden. Ik zei hier al iets over in het '10 feitjes over mij'-artikel, en vroeg of ik hier een apart artikel over zou maken. Daar kreeg ik ook goede reacties op, dus waarom niet? Ik vind het een goed onderwerp. Iedereen verdient het om van zichzelf te houden (hoe gek dat ook klinkt). In dit artikel ga ik er wat over vertellen, en ik ga wat quotes en tips op een rijtje zetten waarmee ik jullie misschien wel kan helpen! ♥

Houden van jezelf heeft volgens mij wel te maken met zelfverzekerdheid. En als je zelfverzekerd wilt overkomen, moet je dit eerst zijn. Maar hoe word je dat nou, zelfverzekerd? Niet zo één, twee, drie.

Kijk naar de goede kanten van jezelf. 
Natuurlijk baal je wel eens van jezelf. Iedereen maakt fouten en niemand is perfect. Niemand heeft een perfect uiterlijk. Zo zijn mensen ook niet. Ieder mens heeft iets unieks. Het is juist de kunst om naar die unieke, bijzondere kanten van jezelf te kijken. Maar hoe doe je dat? Vraag het eens aan de mensen in je omgeving: Wat zijn mijn goede eigenschappen? Mensen die jou goed kennen bedenken dat soort dingen misschien makkelijker dan jijzelf.
"Wanting to be someone else is a waste of the person you are."
Deze quote heeft me wel aan het denken gezet. Je kunt nog wel zo jaloers op iemand zijn dat je diegene wilt zijn, het heeft toch geen zin. Het is verloren tijd. Het enige wat je kunt doen is jezelf verbeteren. Ik denk dat vele mensen wel eens gedacht hebben: Wat zou ik graag hem/haar geweest zijn! Zo succesvol, knap, whatever. Dit soort gedachten maken je alleen maar een jaloers iemand, terwijl je ook gewoon zelf naar de wereld kunt uitstralen: Dit ben ik, ik heb ook weer mijn talenten en ik heb ook dingen waar anderen jaloers op kunnen zijn. Zulke gedachtes zijn leuker, en het is waar! Ik heb bijvoorbeeld een blog waar dagelijks veel bezoekers op komen en daarmee heb ik al veel bereikt. Ik draag leuke kleren en kan goed zingen. Dus, nu heb ik een paar goede dingen van mezelf opgenoemd. Ik ben nou niet zo dat ik graag opschep over mezelf, maar hey, zoiets mag je best eens denken.


Het ligt aan jou.
Wil je zelfverzekerd worden en dat laten zien? Denk dit dan gewoon. Of nou ja, niet gewoon, het is heel moeilijk. Zeker op de middelbare school waar het vaak om uiterlijk lijkt te draaien. Als je ouder wordt laat je onzekerheid ook steeds meer los, dan zijn er wel andere dingen belangrijk dan er goed uitzien. (Maar ik weet dat veel jonge meisjes dit artikel lezen). Uiteindelijk word je niet zelfverzekerd van een extra laag mascara. Je moet goed denken (over jezelf)! "If you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely." - Roald Dahl. Ook een mooie quote. Het is zo. Ik vind het zo leuk om mensen vrolijk te zien, omdat ze er dan ook vrolijk uitzien. Een persoon dat er niet perfect uitziet, maar wel met een lach op haar gezicht, dat maakt die persoon toch mooi!


You are your own enemy. 
Conclusie van het grote verhaal: love yourself! Het bekent niet dat je elke middag een chocoladereep voor jezelf moet halen omdat je zó gek bent op jezelf. Het bekent gewoon dat je jezelf goed genoeg vindt. Je enige vijand ben je zelf. Niemand kijkt zo kritisch naar je als jijzelf. Jij bent de enige die het opvalt als je een klein foutje maakt. Anderen zijn drukker met zichzelf en zien het toch niet. Dingen die je niet mooi vindt aan jezelf, vallen anderen vaak ook helemaal niet op! Dus, kijk naar jezelf zoals je naar een vriendin zou kijken. Naar haar kijk je toch ook niet zo kritisch? Zij is toch ook goed zoals ze is? 

Vijf simpele tips om meer van jezelf te houden: 
1. Loop recht, met je hoofd opgeheven, en lach!
2. Maak een lijstje met tien positieve dingen over jezelf. Kwaliteiten, dingen aan je uiterlijk. Gewoon dingen die je over jezelf kunt verzinnen. Als je goed nadenkt kun je vast iets verzinnen! Je kunt deze dingen ook tegen jezelf zeggen of ze denken als je voor de spiegel staat.
3. Wees dankbaar, ook voor de kleine dingen. Dit is echt zoiets standaards, maar het wordt vaak vergeten. Het is zo vanzelfsprekend dat we leuke vriendinnen, familie, een huis en een mobiel hebben. Toch zijn er ook veel mensen die dat niet hebben, dus is het goed even stil te staan bij de dingen die zo 'klein' lijken maar wel heel belangrijk zijn. Blij en dankbaar zijn om (kleine) dingen maakt je echt een leuker persoon!
4. Gun jezelf me-time. Ontspannen, sporten, iets doen wat je leuk vindt.
5. Zorg ervoor dat je je goed voelt. Doe kleren aan die jouw stijl weergeven, draag geen kleren omdat anderen ze leuk vinden. Dat lijkt ook zo standaard, maar het komt vaak voor. Treat yoself wanneer dat nodig is en uh... Ja, dat was het wel zo'n beetje! ;)

Dit was een lang artikel, maar wel een goede reminder, ook voor mezelf. Ik vind het een interessant onderwerp en hoop ook dat jullie er iets aan hadden. Laat me weten in de comments wat je van dit artikel vond! 

11 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Wat handig. Ik heb hier laatst ook een artikel over geschreven.
  Liefs, Miss Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi artikel! Je hebt gelijk. Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw Luun, wat heb je dit goed geschreven zeg!
  Ik denk of weet eigenlijk ook bijna wel zeker dat het ook te maken heeft met de ervaringen en hoe je dingen beleefd.
  Ik kan pas van de afgelopen 3 jaar dat ik MBO heb gedaan zeggen dat ik mijn zelfverzekerdheid heb 'voelen' groeien.
  Eigenlijk dus wat jij ook zegt, het is een periode van de middelbare dat het heel erg speelt, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het daarna bijna vanzelf gaat.
  It's gonna be okay:)!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi en handig artikel Luna! Ik denk dat iedereen wel eens onzeker is over zichzelf, de een wat meer als de ander maar toch. Dus ik weet zeker dat veel mensen hier wat aan zullen hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed artikel! Zeker voor je jongere lezers denk ik dat dit best een verschil kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad een interessant onderwerp. Echt heel veel mensen hebben het daar moeilijk mee denk ik. Zelfs ik. Ik heb echt wel mijn momenten waarop ik denk: oh, eigenlijk mag ik er best wel zijn hoor, ik ben wie ik ben. Maar dit wordt gewoon té vaak weer negatief. Ik heb al eens aan mensen gevraagd welke positieve eigenschappen ik heb, maar daar word ik nu niet meteen beter van aangezien ze meestal niet echt kunnen antwoorden... Ik moet zelf nog een beetje uitvinden wat mijn talenten en goede kanten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Luna!
  Geweldig dat je over dit onderwerp een artikel schreef. Hier zullen vele mensen iets aan gehad hebben! Ik bewonder je zo dat je ook over dit serieuze onderwerp wat kan schrijven. Echt, een mooi artikel, evenals de foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi artikel! Iedereen is denk ik wel eens onzeker, bij mij gaat het ook met ups en downs, maar de laatste tijd gaat het gelukkig prima :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk artikel met prachtige quotes! Goed dat je hier over geschreven hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi en goed artikel! Goede tips ook.

  Liefs, Mariett

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aah lieve post! ik denk echt wel dat je van dit lezen wat meer zelfverzekerder word! :)

  BeantwoordenVerwijderen