Op naar de brugklas

donderdag 21 juni 2012 |

Beste lezers, het artikel van vandaag is een beetje anders, het gaat over de brugklas. Dat heb jij misschien al (lang) achter de rug, maar ík ga eind augustus wel naar de brugklas. Eerst de vakantie natuurlijk, maar je snapt wel dat ik het erg spannend vind. Ik moet mijn klasgenoten van nu gaan verlaten en ik krijg weer nieuwe. Mijn nieuwe klasgenoten heb ik gisteren ontmoet, en het is best wel een leuke klas, hoor. Alleen ken ik ze nog niet heel goed. Eerst zou ik echt bij ze in de klas moeten zitten, om ze beter te leren kennen, denk ik.

Foto: Weheartit

Hoe overleef je als brugpieper? Alles is nieuw, nieuwe vakken, nieuwe mensen, elke keer weer een andere leraar. De een mag je wel, de andere vind je minder leuk. Veel huiswerk, dat kan er ook nog wel bij. Het is ineens iets heel anders. Dat is heus niet zo gemakkelijk en je moet flink wennen. Maar er zijn genoep tips te vinden in tijdschriften en op internet. Het belangrijkste is en blijft, just relax. Maar ik heb meer tips voor jullie, bijna-brugklassers! Ook handig voor mijzelf.

Hoe maak je nieuwe vrienden? Het is niet nodig om je daar druk om te maken. Als je het allemaal op je af laat komen, is dat beter. Vrienden krijg je vanzelf wel als je gewoon relaxt, aardig en jezelf bent. Weet je, je bent samen een klas, je loopt van het ene lokaal naar het andere en je moet vast wel eens een opdracht samen doen. Misschien ga je met je klas op kamp. Door al die dingen leer je elkaar kennen en krijg je vanzelf nieuwe vrienden. Ik maak me hier ook wel eens druk om, maar ik weet dat het allemaal goed komt. Ik weet dat het allemaal vanzelf gaat.

Oordeel niet te snel over je klasgenoten. Bij de eerste kennismaking heb je vast een boel ideeën over wie nou aardig is, wie de bitches en de studiebollen zijn. Maar oordeel niet te snel! Dit hoeft echt niet zo te zijn. Leer ze eerst eens echt kennen en dan weet je wel hoe je klasgenoten zijn. Maar bitches en studiebollen kunnen enorm meevallen.

Probeer een beetje contact te maken met iedereen. Natuurlijk! Als je stil bent tijdens de eerste kennismaking, is dat niet zo gek. Het is waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk met al die kinderen die je niet kent. Maar doe dat niet te lang. Lach een beetje met de anderen mee, begin een praatje over hobby's en andere dingen, dan kletsen ze vast gezellig met je mee!

Foto: Weheartit

Ontbijt goed die ochtend en ga de avond er voor op tijd naar bed. Iets vroeger dan normaal, misschien. Dan ben je helemaal klaar voor de eerste schooldag, zie je er niet moe uit en over dat ontbijten, dat is ook belangrijk. Anders zit je met een lege maag in de klas en kan je je slecht concentreren. Dat is helemaal niet fijn! Dus, op tijd naar bed en goed ontbijten.

Ga op je eerste schooldag niet te laat uit bed. Ik denk ook niet dat bijna-brugklassers dat van plan zijn. Ik ga er wel vroeger dan normaal uit, want je hebt vast meer voorbereiding nodig. Je tas kan je de avond daarvoor inpakken, dat hoeft niet die ochtend van je eerste schooldag. Net als een leuke outfit uitzoeken.

En yep, je krijgt huiswerk. Op de basisschool ging je elke dag zonder huiswerk weg, of misschien met één blad die je in moest vullen, maar op de middelbare school gaat dat veranderen. Je krijgt meer huiswerk en dat zullen ze langzaam opbouwen, maar je zou toch na school meteen aan het leren moeten. Ik weet niet of ik dat zo leuk vind, hoe moet het dan met bloggen en andere hobby's? Maar het komt vast wel goed, de dingen die ik leuk vind blijf ik natuurlijk doen. Als je huiswerk maakt, check dan niet de hele tijd Twitter en ga op een rustige plek zitten waar je je goed kan concentreren. Anders ben je er alleen maar langer mee bezig!

Gif: Weheartit
 
 
Nog meer tips nodig voor de middelbare school? Een leuk boek is 'Hoe overleef ik de brugklas?' van Francine Oomen. Dat boek staat vol met Rosa's gebeurtenissen in de brugklas en er staan ook survivaltips in, die trouwens in elk HOI boek staan. Verder is er het boek 'Brugklassers!' door Caja Cazemier, Karel Eykman en Martine Letterie. Heel leuk en handig, ik heb 'm zelf ook gelezen. Of google het! Dan komt het helemaal goed in de brugklas! Heb jij er zin in? Of ben je al van de brugklas af? Hoe vond je het, het eerste jaar op de middelbare school? Ik ben erg benieuwd!

29 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Ik vond het super spannend om naar de brugklas te gaan en had er super veel zin in.. na een paar jaar op de middelbare is dat wel anders haha dat super veel zin! Maar de brugklas is echt wel het lekkerste jaar van heel de middelbare! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb net dit jaar examen gedaan, en ik zou zeggen: het is een super leuke tijd geweest, dus don't worry:)
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zat vorig jaar in de brugklas, in het begin was het even wennen, maar ik heb echt een superleuke tijd gehad! Ik ben zelfverzekerder geworden en heb nieuwe vrienden gekregen, super toch! Ik had erg zin in de brugklas. Veel plezier op de middelbare! Leuk dat je er een artikel over schrijft! liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het eerst even wennen maar al snel wen je eraan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel plezier in de brugklas. Weet je, zo speciaal is het helemaal niet. Het is even wennen maar voor je het weet is het jaar alweer voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alvast veel plezier en succes!
  Ik ga nu alweer naar het examenjaar dus de brugklas is alweer 4/5 jaar geleden.. Was eigenlijk wel voor mij het aller stomste jaar op de middelbare school maar dat lag denk ik ook gewoon aan mijn klas..

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om te lezen, alvast heel veel plezier! Ik ga nu naar 6 vwo, dus voor mij is het ook al een tijdje geleden, haha. Het komt inderdaad allemaal goed en trek je vooral niks aan van de hogere klassen die denken dat ze heel wat zijn. Niks van waar ;)
  Liefs,
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klopt, dat is voor mij alweer een paar jaar terug. Ik vond het toen zo spannend, maar ik had vanaf dag één toen echt al een vriendin. Het komt vast goed! Ik vind het trouwens sowieso elk jaar weer spannend bij wie ik in de klas kom!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk, handig die tips, alleen ik heb het net als je al zegt, achter de rug.
  Eerlijk, het was een zoete tijd toen. Heel gezellig en minder serieus zijn. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou uit ervaring van 6 jaar geleden weet ik dat het allemaal zo meevalt! Je maakt uit nature wel nieuwe vrienden want voor iedereen is alles onbekend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je went er heel snel aan :), ik zat ruim 4 jaar geleden in de brugklas.

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor mij is het alweer zes jaar geleden, maar ik vond het super leuk. 1 meisje kende ik al, en we zijn ook nogsteeds vriendinnen. Maar in die 5 jaar dat ik er zat heb ik echt nog maar een paar vrienden van de 1e, de rest leer je later kennen.
  Dit jaar had ik eigenlijk ook een echt nieuwe eerste schooldag, hier in Zweden. Ik vond het doodeng, want ik kende de taal niet, maar het ging goed.
  Geniet er van!
  Liefs, Swaen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo leuk dat je op zoek bent gegaan naar tips, ook handig voor jezelf inderdaad! Het is veel minder eng, leuk zelfs, dan je verwacht zou hebben! In ieder geval weet ik nog wel dat ik het heel spannend vond haha, maar dat bleek erg mee te vallen. Die andere kinderen zijn gewoon net als jou en je bent binnen een week aan de school gewend!

  XO, Rachèl.
  PS. Luun, lees je mail weer eens a.u.b hih?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vond het zelf niet echt spannend ofzo, omdat ik ongeveer iedereen in mijn klas al kende haha! :)
  Geniet maar van je middelbare school tijd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk gedaan!
  Het is zeker al weer 5 jaar geleden dat ik naar het vmbo ging, maar dat was een tijd met een heleboel veranderingen dat zeker!
  Geniet nog maar even als groep achter!
  En natuurlijk van je vakantie die eerst nog voor de boeg staat!

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk! Ik ga zelf ook in augustus naar de brugklas! Leuke tips. x

  BeantwoordenVerwijderen
 17. leuk artikel zeg. ik ga alweer naar de tweede en in het begin is het best spannend. zeker als al die mensen naar je kijken maar trek je er gewoon niks van aan. het zal vast even wennen zijn maar je zult het vast snel naar je zin hebben. ik weet niet ofdat er bekende van je mee gaan want dat is sowieso altijd fijn! helaas had ik dat niet maar ik heb nu wel hele leuke en lieve andere vriendinnen. liefs en succes, manon.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vond het heel spannend maar toen ik uiteindelijk in de klas zat vond ik het helemaal niet meer eng. Iedereen vindt het spannend dus geniet er vooral van! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk, die tips! ik ga ook na de zomervakantie naar de middelbare.
  Echt super spannend!

  Liefs, Loïs

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk geschreven! :) Veel succes op de middelbare! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heei,ik ga naar de zomervakantie alweer naar de 3e dan zitten mijn brugklas jaren al weer op :( helaas want de eerste twee jaren van de middelbare zijn het leukste, geniet echt van want voor je het weet is het al weer voorbij. Wat ik vooral merkte is dat je een stuk harder moet werken! Maar als je gewoon je huiswerk maakt scheelt dat al een stuk met leren van proefwerken/s.o's. Super veel plezier meid xx

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een leuk artikel! Ik denk dat het allemaal goed gaat komen. Ik ga volgend jaar al weer naar de 4e, de tijd gaat echt zo snel! Ik kan me nog herinneren dan ik kennis maakte met de klas. En je moet inderdaad niet te snel oordelen. Na een tijd leer je iedereen veel beter kennen. Huiswerk, dat is een minpunt. Maar de pauzes op school zijn wel altijd heel gezellig, en de les kan ook wel gezellig zijn. Alleen door het huiswerk heb je soms echt dagen dat je haast geen vrije tijd hebt, echt jammer! Tip: Probeer je huiswerk tijdens de les al af te krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel veel plezier & succes! De eerste dag is spannend, maar daarna went het wel ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Is voor mij al 5 jaar geleden! Wat gaat de tijd toch snel. Maar veel plezier en geniet van je middelbare school tijd want dat is echt een hele leuke tijd :) liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Probeer er in ieder geval van te genieten! In de brugklas zijn er nog niet echt van die groepjes, dus praat met iedereen. Heel veel succes en vooral veel plezier, het wordt vast hartstikke leuk!

  Liefs,
  Adriënne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. heel leuk geschreven. Die brugklas gaat helemaal goed komen ;) ook al is het voor mij al meer dan 10 jaar geleden. Ik vond het ook erg spannend! maar de leukste tijd! en over bloggen hoef je je geen zorgen te maken ;) jij bent echt iemand die van haar blog houd. dan vind je altijd wel een gaatje om te bloggen. Ook tussen al het huiswerk door! geniet van je vakantie en ik ben benieuwd naar een verslagje over je eerste schooldag:) xx anouschka

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuk geschreven! Ikzelf ga van opleiding veranderen en daarvoor moet ik (helaas) naar een andere school dan nu. Morgen heb ik mijn intakegesprek dus ben erg zenuwachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik wist niet dat je zo jong was. Dan moet ik je echt feliciteren met je schrijfstijl. Ik vind dat je namelijk heel leuk, correct en vlot schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik vond het zoooo spannend om ernaartoe te gaan! Maar na de eerste dag was ik er al aangewend. En zonder de vrienden & vriendinnen die ik nu heb, zou ik niet weten wat ik had moeten doen! I LOVE THEM. xo

  BeantwoordenVerwijderen