5 tips om een drukke hond te laten kalmeren

donderdag 1 maart 2012 |

Hoi! Deze post is niet door mijzelf geschreven, maar door Lianne van de site Jumbopet.nl. In dit artikel geeft ze jullie 5 tips om een drukke hond te laten kalmeren.

5 tips om een drukke hond te laten kalmeren
Als je hond druk is dan zijn daar veel oorzaken en oplossingen voor. Ligt het aan je hondenvoer? Ligt het aan de kat van de buren? Of hoort het gewoon bij het ras? Er zijn een aantal eenvoudige technieken die je thuis kunt proberen om je luidruchtige hond te kalmeren. Deze technieken werken op elk ras (klik op 'read more'!):

Foto: Weheartit
1.) Negeer het gedrag.
Honden zoeken de aandacht van je. Door hen te belonen met aandacht tijdens hyperactieve uitbarstingen versterk je juist het gedrag dat je wilt stoppen. De volgende keer dat je hond opgewonden naar jou springt of hapt moet het eens proberen: Niet aanraken. Niet tegen je hond praten. Geen oogcontact. Je zal verbaasd zijn hoe snel je hond tot rust komt.

2.) Geef je hond een taak.
Het hebben van een taak kan enorm helpen voor drukke honden. Hyperactiviteit kan afkomstig zijn van psychologische behoeften van je hond. Door je hond een taak te geven kan je de hyperactiviteit ombuigen zodat de energie van je hond naar iets positiefs gaat. De taak moet een duidelijk begin en einde hebben en mag nooit een vervanging voor gewone lichaamsbeweging. Leer je hond bijvoorbeeld kleine trucjes zoals deze: http://youtu.be/cWutm-WL1oA

3.) Ga wandelen.
Als jouw hond veel energie opbouwt kan een stevige wandeling een uitstekende manier zijn om je hond te kalmeren. Zodra je hond al zijn energie heeft verbrandt zal hij thuis te moe zijn om te springen en bijten. Zonder de frustratie dat hij binnen zit, vind hij het veel makkelijker om te ontspannen.

4.) Controleer je eigen energie.
Jouw hond is net een spiegel. Alle energie die jij uitstraalt, zal hij terugkaatsen. Ben je kalm? Ben je zelfverzekerd? Of heb je zorgen van de drukke schoolweek? Honden zijn erg gevoelig voor de stemming van hun baas. Jouw gedrag kan het gedrag van je hond beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je zelf het goede voorbeeld geeft!

5.) Probeer aromatherapie!
Honden ervaren de wereld in de eerste plaats door geur! De geur van lavendel zorgt er voor dat mensen ontspannen, een rustgevende geur kan ook een kalmerend effect op je hond hebben. In de dierenwinkel kunnen ze je hier meer over vertellen.

8 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. haha mijn honden zijn niet zo actief xd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen honden helaas :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb helaas geen honden.
  jammer want ik zou er graag een willen
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 3 honden. 2 zijn er super rustig maar mijn Chihuahua speelt het liefst de hele dag door haha. Je tips zijn dus erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De honden van mijn stiefvader zijn echt hyperactief. Thanks voor de tips!!

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat handig, nu is onze hond niet zo druk maar voor mensen die wel een drukke hond hebben is het een handig artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn hond is megadruk, maar niet op een vervelende manier, toch handig!

  BeantwoordenVerwijderen