On my mind #4: later

dinsdag 2 juni 2015 |


Ik had me voorgenomen om minstens elke maand een 'on my mind' te bloggen, maar nee hoor, de laatste was in maart.. ik vind het heel leuk, om uitgebreide, beetje diepere artikelen te schrijven, maar het is wel wat lastiger. Maar ik probeer het weer hoor! Dit keer gaat het over 'later'. De toekomst, iets wat ik af en toe leuk vind om over na te denken.

Tot ik in groep acht zat, had ik nog géén idee wat ik later wilde worden. Best normaal eigenlijk, behalve dat kleine kinderen altijd iets als prinses of brandweerman willen worden. Volgens mij had ik dat nooit. Rond mijn zevende begon ik met verhaaltjes schrijven. Een verhaal van januari 2008 hangt nog steeds bij mijn oma, haha. Vol met fouten en weinig leestekens, maar dat vind ik wel heel grappig om te zien. Ik was best creatief op de basisschool, vond tekenen en knutselen leuk - maar schrijven eigenlijk het allerleukst. Ik kan me ook nog herinneren dat ik in groep zes, dus toen ik een jaar of 10 was, op school een verhaal schreef. Die was op een gegeven moment 40 A4'tjes lang (wanneer deed ik dit??) en heb ik toen uitgeprint en de hele klas laten lezen. Ik vond het zó leuk om allerlei dingen te verzinnen in mijn verhalen. Lezen deed ik ook veel. Toen ik in groep acht zat, wist ik vrij concreet wat ik wilde worden: redactrice bij een tijdschrift. Ik las vaak tijdschriften en zag het mijzelf al helemaal doen, die stukjes schrijven. Ik heb nog steeds een Word-documentje op mijn laptop staan dat ik gebruikte als een dagboek, en daar omschreef ik mijn dromen zo:

"Ik wens, ik wens… Wat heb ik eigenlijk voor wens? Een droom waarvan ik hoop dat die uitkomt? Wacht, ik heb al een idee. Elke dag pizza eten, en dan niet dik of ongezond worden, je leven terug of vooruit kunnen spoelen en op pauze zetten. Dat soort dingen zijn dan wel onmogelijk, helaas. Toch heb ik wel ‘dromen’ die wel waargemaakt kunnen worden. Ik zou later graag bij een tijdschrift willen werken, een boek willen schrijven en een bekende blog willen hebben."

(In dat document schreef ik echt over de meest random dingen, trouwens. Geweldig.)

Untitled

De ambitie om een bekende blog te hebben, heb ik helemaal niet meer. Oké, het is leuk om een blog te hebben die goed wordt gelezen en waar je veel leuke reacties op krijgt, maar een echt bekende blog hoeft voor mij niet zo. Net als het 'ik wil zooo graag bij een tijdschrift werken'. Ik vind tijdschriften nog steeds heel leuk, maar ben niet zo'n magazine-junkie meer omdat de online wereld het zo'n beetje heeft overgenomen. Het lijkt me ook een onzekere wereld, vooral in de toekomst als door de online wereld meer tijdschriften verdwijnen. Ik denk ook dat, als je naar de middelbare school gaat, je wat bredere interesses krijgt. Hoewel een 'sociale studie' of iets met taal me nog steeds heel leuk lijkt, vind ik vakken als geschiedenis en aardrijkskunde ook heel interessant. Dat had ik op de basisschool niet kunnen denken. Geschiedenis zou ik waarschijnlijk niet gaan studeren. Is de enige mogelijkheid dan niet om voor de klas te gaan staan? In elk geval zou ik nooit voor de klas willen staan. Maar het is wél interessant om meer over het verleden te weten te komen. Net als aardrijkskunde is het net wat lastiger voor mij dan talen, maar ik vind het leuk om me daar ook in te verdiepen. Net iets meer uitdaging. (Scheikunde en natuurkunde vind ik wel nog steeds verschrikkelijk, maar die vakken laat ik vallen, joehoee). 

Op school krijgen we nu al veel informatie over opleidingen en werk en dat lijkt best vroeg, zo in de derde klas, maar misschien is dat juist wel goed. Ik weet het niet. Ik realiseer me nu wel dat er óntzettend veel verschillende studies zijn. En dat er, naast dingen als journalistiek en media en communicatie, ook meerdere opleidingen zijn die me leuk lijken. Rechten bijvoorbeeld. Of sociale geografie. 

Wat alles precies inhoudt, weet ik nog niet helemaal - maar hé, dat moment komt later wel. Ik moet nog drie jaar op het vwo... Ondertussen vind ik het wel leuk om na te denken over later. Misschien ga ik wel in het buitenland studeren. In New York wonen. Kok worden (grapje). Je weet nooit hoe dingen lopen, je kunt de toekomst niet plannen. En dat is eigenlijk alleen maar spannend en leuk. Denk jij wel eens na over 'later'? Wat wil je studeren, worden, doen? Vind ik leuk om te weten!

Liefs, Luna. 

14 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Ahh ik dacht ook dat de derde klas veel te vroeg was voor al die informatie, maar inmiddels zit ik al weer in de vijfde, doe ik volgend jaar eindexamen, en heb ik echt geen idee wat ik later worden wil... Hopelijk kan ik deze zomervakantie een beetje iets bedenken! Bij een tijdschrift werken lijkt me nog steeds heel leuk, maar dat is inderdaad een onzekere wereld denk ik. Maar dat is sowieso een beetje met die creatieve beroepen volgens mij (helaas!). Vroeger wilde ik altijd kapper in Afrika worden :P. Super goed/ leuk artikel! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger wou ik altijd dierenarts worden, zelfs op de middelbare school nog. Alleen ben ik toen een andere studie gaan doen (media, informatie en communicatie) en die doe ik nu nog steeds. Nu weet ik absoluut niet wat ik later wil worden, misschien wil ik wel mijn eigen digitale magazine starten. Maar zoals je al zegt: je kunt de toekomst niet plannen. Ik zie wel waar ik terecht kom :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke post! En het is juist goed om er vroeg over na te denken, want zodra je weet wat je een beetje wilt gaan doen, kun je ergens voor gaan en dan weet je ook waarvoor je het doet. Ik had tot voor kort ook nog geen idee, maar toen ik op de open dag van de universiteit Leiden ben geweest en de presentatie Engels had bezocht, was de knop om: ik wil Engels gaan studeren en later eerstegraads les gaan geven. Maar je weet natuurlijk nooit wat er allemaal nog op je pad komt haha. Dat dagboekje is zo leuk trouwens!
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wilde vroeger eerst juf worden en op de middelbare school dierenarts. Ben ik uiteindelijk toch vanaf gestapt omdat die lange opleiding me niets leek en ik heel slecht was in natuurkunde :') Psychologie en pedagogiek heb ik ook altijd interessant gevonden, maar uiteindelijk is het geschiedenis geworden (bachelor aan de universiteit Utrecht; en een verdiepende master middeleeuwen en renaissance studies, omdat ik die tijdvakken, samen met oudheid, en dan vooral cultuur en religie, het interessantst vind). In september ga ik nog een aanvullende eenjarige lerarenopleiding doen, waarbij ik dan gelijk stage loop en naar school ga (Hogeschool Rotterdam) en in een jaar mijn tweedegraads bevoegdheid heb. Uiteindelijk toch onderwijs dus ;)
  Je kan met geschiedenis meer kanten op dan je denkt, bijvoorbeeld de kant van rechten of politiek, je kan onderzoek gaan doen naar dingen die je interessant vind en daar over schrijven, je kan in een archief of museum gaan werken (hoewel wat specialisatie in de richting kunst dan wel handig is), of het combineren met filosofie of archeologie. Internationale betrekkingen (bijvoorbeeld ambassades en culturele instellingen) kun je ook nog terecht komen. Meer richtingen dan alleen voor de klas dus :)

  Gelukkig heb je nog tijd genoeg om erover na te denken, maar het kan nooit kwaad om daar op tijd mee te beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de basisschool schreef ik in vriendenboekjes bij 'wat wil je later worden' meestal iets als 'gelukkig' of 'moeder'. Ik denk dat 'juf', 'kunstenaar', 'actrice' en 'tovenaar' ook wel ergens staan, maar eigenlijk wist ik het nooit zo goed. Ik heb dan ook erg lang gezocht en getwijfeld over welke studie ik wilde gaan doen. Uiteindelijk heb ik mij ingeschreven voor een HBO-opleiding die hopelijk helemaal bij mij past. Hoewel ik vwo gedaan heb (hopen dat ik mijn diploma gehaald heb), denk ik dat hbo toch beter bij mij past. En inderdaad, er zijn zooo veel studies. Maar het komt vast goed! Je hebt inderdaad nog even :) Het is wel goed dat je er alvast over nadenkt, want de tijd gaat zoo snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit ook in de derde en moest ook allemaal van die beroepstesten doen! Eigenlijk best leuk hoor, ik heb nu het idee dat ik graag bij de recherche wil werken, bij de politie dus of in het leger! Dat lijkt me zo gaaf :)

  Liefs Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk arikel om te lezen, ik vind het zelf ook lastig. En die potloden <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit ook in de 3e en heb nog geen idee wat ik later wil gaan doen. Ik laat geschiedenis volgend jaar juist vallen, en kies scheikunde en natuurkunde. En die potloden zijn echt heel erg leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je 'om my mind' artikelen zijn echt leuk! Ik vind het zelf altijd wel leuk om mezelf over 10 jaar voor te stellen, maar ik weet nog niet eens wat voor studie ik wil gaan doen of überhaupt welke richting ;) Voor een tijdschrift werken lijkt me zo leuk! Maar ja, inderdaad een onzekere wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk artikel! Ik denk heel veel na over later. Ik weet niet precies waarom, maar ik vind het gewoon heel leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In de richting die ik doe is het eigenlijk meer iets als 'jullie gaan later studeren, jullie moeten nu nog niet nadenken over wat je wilt worden'. Stiekem probeer ik het wel, maar er komt niks nuttigs uit, haha. De dingen die ik wil, wil ik eigenlijk doen als hobby, zoals bloggen en schrijven en dat soort dingen. Ik zou trouwens ook nooit een bekende blog willen hebben, volgens mij gaat het dan allemaal wat verplicht worden. Ik had toen ik klein was ook niet die dingen als prinses worden, eerder politieagente (tijd van Mega Mindy). Je hebt nog tijd he Luna, ik hoop dat je van het begin de juiste keuze kan maken. En rechten, dat wil ik ook doen. Ik heb altijd schrik dat ik te veel ga nadenken over de toekomst, alles te veel ga uitstippelen en tot de conclusie zou komen dat het allemaal bij een droom zal blijven. daar heb ik schrik voor. Ik heb spijt dat ik nooit verhalen heb bijgehouden eigenlijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zit nu ook in derde. Vanaf groep twee al wilde ik verpleegster worden, maar toen ik naar de middelbare school ging kwam ik erachter, dat het gewoon niet echt mijn ding was. Ik ben helemaal van gedachten veranderd, ik weet het bijna voor 100% zeker dat ik journalistiek wil gaan studeren. Dat is echt helemaal mijn ding, maar je maar nooit. Het kan altijd nog veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lastig he! Ik weet het zelf eigenlijk ook nog steeds niet en ik ben 'alweer' 21!

  BeantwoordenVerwijderen