Offline & online

dinsdag 23 juni 2015 |


post
Ik houd van Pinterest. De perfecte site om urenlang foto's te bewonderen en te (re)pinnen. Tussen de foto's van toffe outfits, jaloersmakende stranden en tientallen DIY's, kwam ik ook deze quote tegen. En ja, hij is eigenlijk best logisch, maar ik vind het leuk er toch een artikeltje aan te wijden. Als comeback. Ik moet echt meer gaan bloggen, mensen, ik weet het. Ik wíl het ook wel, maar ik zit niet meer in de flow. Eigenlijk moet ik alleen die flow even terugvinden.

Social media is mijn verslaving. Het is heel erg, maar ik kan geen dag zonder mijn telefoon. Het is niet dat ik het zó leuk vind, dat ik zo nieuwsgierig ben naar wat iedereen op Snapchat, Facebook en tegenwoordig Kiwi heeft te melden. Het is meer een soort automatisme. En als ik erop zit, kom ik er ook moeilijk weer vanaf. Ben ik weer onderaan iemands Instagramfeed beland, of bij het zoveelste filmpje uit mijn YouTube-abonnementen. Terwijl ik wel tien dingen kan bedenken die nuttiger zijn om te doen. Ik hoef denk ik niet eens te vragen of het herkenbaar is, want dat is het voor iedereen en daar wilde ik het niet eens over hebben. Terug naar de quote die me inspireerde om dit te schrijven. Some people aren't really all that they 'post' to be.

Ik ben niet heel bewust bezig met jaloers zijn als ik andermans vakantiefoto's van palmeilanden, een stunning foto van Cara Delevingne op Instagram, of al die gezellige snapchats zie langskomen. Social media kan echt vermakelijk en inspirerend zijn, hoor. Maar ik denk wel dat het me soms onzeker kan maken. Onbewust, dat wel. Onbewust vergelijk ik mezelf en mijn leven met wat andere mensen laten zien op social media. En het is onzin. Want ja, is ie weer, mensen zijn niet het perfecte beeld wat ze van zichzelf neerzetten op social media. Er zijn nog wel mensen die eerlijk toegeven op Twitter dat ze een baaldag hebben of een 4 voor een belangrijke toets hebben gehaald, maar de meesten doen dan niet.

online
Zelf kan ik me de laatste keer dat ik iets negatiefs online gooide niet meer herinneren. Het is vooral de leuke dingen die ik deel. Ik vertel over mijn goede cijfer voor het Cambridge examen, maar niet over de 5 die ik in de toetsweek voor wiskunde heb gescoord. Ik laat de enige goed gelukte selfie zien. Maar mijn leven is niet perfect, want ik heb ook huilbuien en onzekerheden. Die deel ik niet, net zoals haast niemand dat doet. Natuurlijk hoeft dat ook niet, maar het gaat erom dat je je moet realiseren dat online niet real life is. Op social media kun je doen hoe je wilt, in real life is niemand perfect.

Sowieso vind ik dat offline & online soms best lastig. Wanneer moet ik nou wel iets tweeten en wanneer niet? Ik plaats zelf best weinig op Twitter bijvoorbeeld, omdat ik denk dat het toch niemand interesseert. Ik ben niet zo'n onzeker typje hoor, maar 'offline' ben ik niet zo'n aanwezig persoon, dus vind ik het niet nodig om dat wél op Twitter, Instagram en Facebook te zijn. Eigenlijk is dat ook onzin, want je volgers volgen je niet voor niets. Word jij wel eens (onbewust) 'onzeker' van social media? Of heb je daar geen last van?

PS: toetsweek zit erop, dus ik ben er weer. Ik heb al een aantal resultaten terug en die waren goed! Alleen dus die 5,1 voor wiskunde, balen, maar ik sta nog ruim voldoende. Nog maar een weekje school, dan op kamp en dan is het klaaar. Woehoe. Zal ik nog schrijven over mijn zomerplannen? (Want ik heb zóveel exciting zomerplannen.. nee, grapje, het voelt niet eens als zomer, ik bedoel: ik schrijf dit, binnen, met als uitzicht grijze lucht en regendruppels tegen het raam. Middenin juni...) 

14 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Zelf herken ik het.. Social media heeft een grote invloed tegenwoordig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ook ik word weleens onzeker van social media. Ik denk dat iedereen weleens heeft. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stom hè, dat het zo slecht weer is :( Maar even on-topic: ik merk ook dat ik heel onzeker kan worden van social media. Heel vervelend, want ik vind social media zelf heel leuk om te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed artikel! Zelf gooi ik eigenlijk ook alleen maar de leuke dingen online, nu sta ik er wel even bij stil. Fijn dat je alsnog ruim voldoende voor wiskunde staat, dus je gaat gewoon over neem ik aan? :) En ik ben wel benieuwd naar je zomerplannen! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik word ook wel eens onzeker van social media, alles is online zo perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goed artikel! Ah, die quote is zó waar! Wie wil er nou over mijn geklaag over een shitdag lezen? niemand, dus waarom zou je het dan online gooien?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb jij dit mooi beschreven zeg, respect Luna <3 Ik ervaar dit zelf ook heel erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi en persoonlijk artikel! Ik kan mezelf hier best goed in herkennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed artikel. Het is moeilijk inderdaad het inspireert mij ook, maar we krijgen zoveel beelden binnen op een dag dat is echt to much volgensmij. We moeten zoveel over na denken en zeker wij op deze leeftijd. Ik weet het niet. Het heeft denk zo echt zijn voordelen en nadelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken het , soms ben ik ook onzeker door social media

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik herken je verhaal wel. Zelf zet ik vrij weinig online, behalve dan op mijn blog. Maar hier ben ik zo eerlijk en open mogelijk. Ik kijk wel dagelijks op bijvoorbeeld fb en dan valt het me zeker op dat bijna iedereen het alleen maar heeft over de leuke dingen. Hun wereldje lijkt dan zo perfect. Onzeker wordt ik er gelukkig (nog) niet van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een goed artikel Luna! Ik denk ook wel eens van plaats ik nu niet teveel op Instagram, boeit mensen dit überhaupt? Maar denk ik dan, anders moeten ze me maar niet volgen haha.. Ik heb ook echt een Pinterestverslaving, elk vrij momentje ben ik daar te vinden gewoon. :') Xo

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik snap en herken je helemaal. Ik word soms wel onzeker door social media. Als ik zie hoeveel leuke dingen iemand anders doet, bijvoorbeeld. Maar het is altijd goed om te bedenken dat niemand z'n leven perfect is. Mooi geschreven ook Luna!

  BeantwoordenVerwijderen