Hoe begin je met het schrijven van een verhaal?

woensdag 13 november 2013 |Vandaag ga ik wat schrijftips geven! Helaas heb ik door de schooldrukte zelf niet veel verhalen kunnen schrijven, de laatste tijd. Het is wel iets wat ik leuk vind om te doen. En ik heb me de afgelopen jaren hier ook in ontwikkeld. Ik heb ook wel eens wat tips opgezocht op internet over hoe je het best kunt beginnen met het schrijven van een verhaal. Het leek me leuk om nou eens de beste met jullie te delen!

Om te beginnen: Verzin een onderwerp/thema. Wat ligt dicht bij jou? Waarvan weet/ken je veel? Je kunt niet schrijven over hoe het is om boer te zijn als je er geen idee van hebt, om een voorbeeld te noemen. Kies een onderwerp waar je veel van weet. Dans jij graag? Schrijf daar een verhaal over. Of schrijf over tieners die iets meemaken op school. Tenminste, als jij ook op school zit en ongeveer weet hoe het daar gaat.

Weet je toch een paar dingen niet? Don't worry! Bij schrijven hoort opzoeken van informatie ook. Ik heb het ook wel eens. Ik wil verder schrijven, maar ik mis informatie over het onderwerp. Dan is het gewoon: zoeken! Zoek op internet de informatie die je helpt om het verhaal weer verder te schrijven. Je kunt niet alles weten over een bepaald probleem. Je merkt dat bekende schrijvers ook op onderzoek uitgaan. Zo schreef Maren Stoffels ooit een verhaal waar een blind meisje in voorkomt: Van tevoren heeft zij ook gepraat met een meisje dat écht blind is, om het zelf beter te begrijpen. 
Werk de personages en de verhaallijn goed uit van tevoren, zodat je niet vastloopt tijdens het schrijven. Heb je een onderwerp? Werk de verhaallijn verder uit. Weet van tevoren al een beetje wat wanneer gebeurt, zodat je niet vastloopt tijdens het schrijven. Wat ik altijd heb, eigenlijk: Simpelweg omdat ik niet meer weet wat ik moet schrijven. Vaak maak ik een verkeerde start. Werk ook de personages goed uit. Een leuk idee is om een interview te houden met je hoofdpersonage. Wat voor persoon is hij/zij? Hoe denkt hij/zij? Dit kan het schrijven van een verhaal makkelijker maken. Doe dat bij alle belangrijke personen. Zo kun je in je gedachten houden hoe zij tijdens het verhaal dingen doen en zeggen.

Heb je je 'voorbereid'? Begin gewoon! Dat is het beste wat je kunt doen. Je kunt blijven aarzelen of treuzelen over je verhaal, beter kun je gewoon gelijk beginnen. Als je regelmatig doorschrijft, hou je het verhaal beter in je hoofd dan wanneer je weken niet schrijft en het dan weer oppakt. Verzin je tijdens het schrijven wat beters dan wat je eerst in gedachten had, gebruik dit dan. Het is jouw verhaal. Je mag het best omgooien. Weet wat je ervan wilt maken, maar het is écht niet erg als je in jouw ogen wat beters verzint. Tot het af is, kun je er nog alles van maken: Dingen schrappen, toevoegen of veranderen hoort erbij!

Schrijf jij wel eens verhalen?

8 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Ik volg een schrijfcursus, dus JA(!) ik schrijf... een keer in de week aan een opdracht. Ik geef als tip mee: geef je voordat je start aan een verhaal, over aan 'free writing'. (Brei alles in één keer achter elkaar, zonder te stoppen, kras niets door binnen een tijd van tien minuten!) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tips! Leek me altijd zo geweldig een heel verhaal te schrijven, maar sinds de middelbare school ben ik er helaas niet meer mee bezig. Lijkt me wel heel leuk om weer eens mee te starten en dan komen zulke dingen echt van pas. :) Liefs, Rowan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb vroeger vaak verhalen geschreven, maar nooit eentje afgemaakt.

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat toevallig dat je hierover een artikel hebt gemaakt, laatst duikelde ik namelijk nog wat oude aantekeningen op van een verhaal dat ik had verzonnen. Een paar losse 'scenes', wat uiteindelijk één boek zou moeten vormen. Ben overigens nog steeds van plan deze een keer af te maken. X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vroeger schreef ik super veel verhalen, nu ik ouder ben echt nooit meer..

  Liefs,
  Kiki // Chicks About Fashion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat handig deze tips!
  Ik heb genoeg verhalen in mijn mail sta waar ik eerst een goed idee voor heb, dat opschrijf om vervolgens helemaal vast te lopen..
  Ik ga het binnenkort gewoon nog eens proberen, thanks Luun:)!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handig, lijkt me echt leuk om een keer een boek uit te brengen. Maar ik heb het veel te druk met andere dingen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is al weer een tijdje geleden dat ik op je blog ben geweest, maar ik zie dat je layout is verandert, superleuk! Bedankt voor het fijne artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen