Een nieuw schooljaar: goede voornemens

vrijdag 30 augustus 2013 |Hoooi! Het is toch geen oudejaarsdag? Nee, maar ik heb wel goede voornemens voor het nieuwe schooljaar. Ik ga alweer naar de tweede, wow! Dit schooljaar zat ik niet altijd even lekker in mijn vel en het ging lang niet altijd goed. Ik haalde wel het hele jaar door hoge cijfers, en dat maakte me even blij, maar ik heb de eerste klas ook als heel veel stress ervaren. Ik geloof dat je dat houdt, maar een paar goede voornemens stellen kan juist fijn zijn, toch? Het tweede jaar wil ik toch wat relaxter doorgaan. You can only do that, changing your mind! Misschien kan ik jou met deze post ook wel helpen.

Relaxter dus. Minder stress. Stress hoort een beetje bij mij. Ik kan het iets minder erg maken door meerdere lijstjes te maken, maar dan wordt het ook weer onoverzichtelijk en ga ik daar weer over stressen - ingewikkeld, I know -. Maar, ik wil eigenlijk iets flexibeler zijn. Gaat er eens iets fout, nou en? Zulke gedachten. Om even wat situaties te noemen die ik meemaakte in de brugklas:

Een toets die niet door kon gaan door een veranderend rooster.
Ik werd dan helemaal gek, eigenlijk. Klinkt overdreven, maar in mijn hoofd werd het een warboel. Dan ging ik aan mijn vriendinnen vragen wanneer de toets dan wel was, en dan zeiden ze: Oh, weet ik niet. Daar kon ik dan niets mee en ging ik weer stressen - maakten mijn vriendinnen zich dan niet druk over voor wanneer ze de toets moesten leren? Ik deed dat wel. Ik kon het nooit echt loslaten. Als ik dit schooljaar weer in zo'n situatie zit, wil ik er iets relaxter mee omgaan. Zo van: ach, het wordt vast snel genoeg duidelijk wanneer die toets dan wél is. Het is toch niet nodig om me daar verder druk om te maken?

Schooltip voor jou: Zorg voor leuke schoolstuff, het maakt een schooljaar leuker. Notebooks zijn super leuk en handig, dus zorg dat je ze genoeg hebt! Scoor ook mooie papieren om samenvattingen op te maken, dat maakt het schrijven een stuk leuker. Voor mij werkt dat als kleine motivatie! ;-)  

Het rooster dat in een week steeds wisselde. Huh, snapperniksmeervan?
In een week gebeuren er soms dingen waardoor het rooster veel verandert. Dat komt op alle scholen voor. Ik denk dan dat alle kinderen in mijn klas dat gewoon oké vinden en aanzien. Mijn reactie is anders, weer gestresst, omdat ik mijn dagplanning dan niet kan uitvoeren. Dit jaar wil ik vaker denken: Oké, het rooster is veranderd, maar dat geeft toch niet? Ik pas mijn dag een beetje aan, dat is niet erg.

Leraren die de toetsen te laat nakeken. 
Hier kon ik me zo aan irriteren! Vooral als leraren van die smoesjes hadden. Wij moesten toch ook moeite doen, waarom keken zij het dan niet sneller na? Maar, ik weet eigenlijk ook wel dat nakijken veel tijd kost en kan misschien beter proberen ze te begrijpen: Dan doen ze er maar eens wat langer over. Ik krijg mijn cijfer toch wel een keer. Leraren zijn ook geen tovenaars die twintig toetsen in één keer kunnen nakijken. 

Lager cijfer gehaald.
Dit kwam maar af en toe voor - in science ben ik bijvoorbeeld niet goed (natuurkunde, scheikunde). Daar haalde ik nooit zo'n hoog cijfer voor. In mijn eerste jaar wilde ik vooral voor alle vakken heel goed staan. Ja, tuurlijk moet je niet alsmaar tevreden zijn met een zesje, maar als je het eens haalt, kun je dat maar beter accepteren en denken: volgende keer beter! Als ik een lager cijfer haalde, kon ik me daar heel rot om voelen. Ik weet dat het volgend jaar moeilijker wordt en daarom wil ik het ook meer accepteren als ik dingen fout doe. Omdat fouten maken ook normaal is. Het hoort op school en je leert ervan. 


Veel mensen die iets van me wilden/vroegen en ik deed het dan.
Soms willen mensen iets van je. Vragen ze een lay-out te helpen maken (voor hun blog dan), of 'kan je ergens mee helpen?'. Ik voel me dan altijd vereerd, maar weet dat ik op sommige momenten te weinig tijd voor iets heb. Ik ken mezelf best goed en weet dat ik altijd voor mensen klaar wil staan. Ik wil álles doen wat mij gevraagd word. Meestal vind ik dat allemaal ook leuk, anders zou ik het niet doen, maar het is soms wel een reden van mijn stress. Als iemand dit jaar iets aan mij zou vragen om te doen, zou ik eerst aan mijzelf denken (oké, ik hoop niet dat dit narcistisch overkomt): Vind ik het leuk? Heb ik er genoeg tijd voor? En ik zou tegen mezelf zeggen dat ik best eens iets mag laten schieten/een klusje mag overslaan. 

Ik wilde om de dag áltijd een artikel klaarhebben.
Het is altijd gelukt, maar de kwaliteit was niet altijd goed. Als ik niet tevreden ben met een artikel wil ik vanaf nu gewoon een dagje skippen. Maar wees niet bang dat ik lange blogbreaks ga houden hoor. Alleen als mijn favo bloggers een dagje niets online zetten vind ik dat ook oké. Niemand die zich daar druk over maakt. 

Ik hoop niet dat het door jullie als klaagartikel wordt gezien. Ik wil alleen mijzelf hiermee helpen en er af en toe naar terugkijken als ik in het nieuwe schooljaar in de stress schiet. In elk geval heb ik goed kunnen genieten en uitrusten deze vakantie! En als jij nog een tip hebt, ik waardeer het enorm als je me mailt of een reactie achterlaat. 

Veel succes dit jaar! Liefs, Luna

13 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Wat goed dat je wat meer aan jezelf gaat denken! Anderen zijn belangrijk, maar jij ook! Stress is vervelend, maar deze is ook aanwezig bij een goede planning. Houd je aan je eigen afspraken, zet door en vergeet niet een beetje te genieten van het goede cijfer. Een keertje lager gehaald dan je verwacht had? Prima toch? Doe het de volgende keer beter! Het feit dat je (iet wat?) perfectionistisch bent, is helemaal niet erg, maar ken je grenzen! Begin op tijd met leren én geniet zo af en toe van het schrijven op je blog, het afspreken met vrienden; iets wat je leuk vindt... Alles wordt een stuk leuker, fijner..., omdat je ervan houdt.

  Luna, ik wens je een heel fijn jaar toe! Succes meis! Het komt helemaal goeeed! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede voornemens toch? Voornemens zijn nooit verkeerd. Ik wilde weer dat ik in de onderbouw zat, living the good life hahah. Ik wil je niet bang maken;) maar in de bovenbouw is het nog meer werk:( Maar komt allemaal goed!:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken heel veel haha! Ik ga nu naar de 3e. Vorig jaar had ik echt een slecht jaar. Ik deed weinig en had een stomme klas. Dit jaar ga ik veel beter mijn best doen! Heel veel succes op school Luna!

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goede voornemens en goed dat je dit schrijft! Ik begrijp je helemaal hoor, ik had ook aardig wat stress in de brugklas en wilde altijd goed presteren. Maar naarmate je ouder wordt en klassen hoger gaat, gaat dan vanzelf minder worden. Geloof me! Dat heb ik nu ook, in de eerste kon ik thuis wel huilen bij een 5, terwijl ik nu denk "ach, dat haal ik toch wel weer op." Natuurlijk moet je goed je best doen, maar volgens mij ben jij wel iemand die dat ook wel doet, heel gedreven. Je gaat niets voor niets naar VWO toe als je het niet kon, right? Geniet van je vrije tijd en maak huiswerk voor een aantal vakken alvast af, zo heb je veel meer dingen die je leuk vind om te doen. En zit je nog hoger, heb jij geen lijstjes meer nodig. Dan gaat alles z'n gangetje wel!

  Heel veel succes Luun komend schooljaar, het gaat je vast lukken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele goede voornemens hoor en het komt zeker niet over als klagen. Ik begin aan mijn eerste jaar studeren :).

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel van deze dingen komen me heel bekend voor! Veel succes met het nieuwe schooljaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel veel succes met het nieuwe schooljaar. En je mag inderdaad best eens een dagje vrij nemen van het bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede voornemens!! Ik herken mezelf, van toen ik op de middelbare school zat, heel erg in jou, haha :) Een combinatie van perfectionisme en (een lichte vorm van) faalangst kan voor veel stress zorgen. Maar school is echt niet alles in het leven: er zijn veel belangrijkere dingen! Je zal later ook wel merken dat het niet meer om de cijfers gaat, maar of je voldoende staat of niet. Dus relax en geniet tussendoor van je welverdiende vrije tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel goed dat je dit allemaal op papier zet, ik zat namelijk de afgelopen 3 jaar in die positie, nu zit ik in de 4e en ervaar ik een stuk minder stress.Ik heb school echt als een cadeau, ik bedoel niet iedereen krijgt de kans om te studeren. Als je van school geniet en je instelt van vandaag ga ik er weer nieuwe dingen bij leren, wordt school een stuk releaxer, je gaat ervan genieten en meid niemand is perfect, dat heb ik ook moeten leren ik wou namelijk altijd minimaal 7/8'en halen en als ik een 6 haalde was ik teleurgesteld. Nu ben ik daar overheen maak ik al het werk dat ik krijg meteen en stel mij flexibel op voor roosterveranderingen. Geloof mij je gaat nog van school houden hahah :) Het komt wel goed met jou gewoon goed aan de planning houden en als je veel werk hebt goed verdelen, 't komt wel goed. Trouwens op mijn blog begin ik binnenkort een serie met Missbeautynerd stories, waarin ik al mijn ervaringen in het leven deel (ook school) en zeg hoe ik ermee omga, misschien ook iets voor jou om te lezen? Heel veel succes met school, je kan het meid ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klinkt heel goed! Ik snap dat het moeilijk is om ineens minder gestrest te raken maar het gaat je vast lukken! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey ik zag je blog in het hoeoverleefik tijdschrift x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk, die voornemens! Veel succes ermee! liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel veel succes met het nieuwe schooljaar en je mag trots op jezelf zijn denk maar eens wat vaker aan jezelf! <3

  BeantwoordenVerwijderen