Filmtip: Schemer

dinsdag 23 juli 2013 |Schemer. 
Op een avond was de film op tv. We konden 'm die avond niet kijken, maar mijn moeder besloot de film op te nemen. En zo keken we 'm een paar dagen later met z'n tweeën. Ik wist nog niet waar de film over zou gaan. Jij nu waarschijnlijk ook niet - tenzij je de film al gezien hebt. Wat ik wel kan zeggen, is dat het een aanrader is. Waarom? Dat ga ik je vertellen als je op 'verder lezen' klikt. Dan wil ik jullie ook het verhaal vertellen. Spannend, hé? Deze film is ook een thriiiiiller... Oh yeah, uit Nederland!

                                                                                            
Grappig is dat deze film al best oud is: uit oktober 2010. Toen had ik er nog nooit over gehoord. Toen ik de film nu wilde gaan kijken, wist ik het verhaal ook nog niet. Ik ging Schemer gewoon kijken zonder te weten waar het over ging.

Ik wist dus ook niet dat het een thriller was. Ik dacht: oh, een film over zes jongeren, dan moet wel een liefdesfilm zijn. Of een hele vriendschappelijke film. Het gaat wel over een vriendengroep, maar niet zo'n gezellige als je zou denken.

Laat ik het verhaal vertellen. 'Schemer' gaat over een vriendengroep met daarin zes jongeren. Er zijn daarin twee stellen: Rico en Frauk, Caesar en Ilse. 'Overgebleven' zijn Mick en Jessie. Mick voelt zich aangetrokken tot Caesar en Jessie zit maar een beetje te stoken tussen de relaties. 


De vijf ergeren zich aan Jessie. Ook omdat ze andere vervelende eigenschappen vertoont: ze liegt, doet lui, doet de ene keer verleidelijk en de andere keer wijst ze haar vrienden af. Het gaat zo ver, dat haar vrienden Jessie willen vermoorden. Ze maken verschillende plannen, maar kiezen tenslotte om haar te wurgen. Hoe? Waar? En wat gebeurt er? Een verhaal met een erg schokkend thema en afloop. Ik wil niet teveel verklappen, daarvoor zou je de film zelf moeten kijken *hint!!*.

Ik voelde aan het einde van de film haast pijn in mijn buik. Het was niet alleen een enge, maar ook misselijke film. Hoe de jongeren zo'n plan maken, op het idee komen - dat klopt toch niet? Dan ben je toch gek in je hoofd? Het liet me wel nadenken over wat voor gekken er op de wereld rondlopen. Wat belangrijk is om te zeggen, is dat deze film gebaseerd is op een moord in 2003. Een waargebeurd verhaal, dus. Nooit leuk om dat aan het begin van de film te lezen, dat maakt je toch altijd een beetje bang. Maar het laat ook zien dat er écht een stel mensen op de wereld zijn die iets missen in hun hoofd. Ik vind het ziek dat dit echt gebeurt is. Een meisje vermoord door haar eigen vrienden. Niet voor te stellen, toch? Ik weet hier verder weinig over, maar het gaat om de moord op Maja Bradariç. Aan 'Schemer' is wel een iets andere draai gegeven.Maar de film is zó mooi. Ik raad jullie echt aan 'm te kijken. Het mooie aan de film is dat je de karakters zo goed kan volgen. De situaties van alle zes de jongeren worden laten zien, een beetje vanuit henzelf. Hoe zien zij het? Verder lopen de scènes een beetje door elkaar. Dat vond ik verwarrend, maar uiteindelijk viel alles op z'n plek. Mooi om te zien. Het zijn écht jongeren. Jongeren die te ver gaan, maar ik kan wel zeggen dat er ook herkenbare situaties in de film zitten. En daar bedoel ik mee de ruzietjes, liefde en andere tienerdingen. Natuurlijk niet de moord, want dat is niet wat je noemt 'herkenbaar' of 'normaal'.

De hoofdrollen zijn voor Gaite Jansen (Jessie), Robert de Hoog (Mick), Melody Klaver (Frauk), Roos Netjes (Ilse), Gerson Oratmangoen (Rico) en Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Caesar). 


Nieuwsgierig? Bekijk ook de trailer! Wil jij deze film zien? Liefs, Luna

14 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Deze heb ik laatst ook gezien. Was echt een spannende film! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, volgens mij ken ik deze film!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh, tja, doe mij maar een romcom met Channing:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. die film zou ik gezien hebben vorig jaar maar ik was toen helaas ziek, ik wil hem nog steeds een keer zien! haha en de naam alleen al, ik keek net de trailer en voelde me steeds aangesproken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lijkt me een leuke film! ik zou hem wel graag willen zien! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hem ook gezien, een spannende film!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klint heel eng, maar ook wel weer leuk. Ik ga hem misschien toch kijken?! :p

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze heb ik gezien! Erg goede film :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw hij lijkt me erg spannend! Misschien dat ik hem wel ga kijken! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ken hem helemaal niet..
  Ga hem maar eens downloaden ;-)

  Liefs,
  Kiki | Chicks About Fashion

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lijkt me echt een film met een goed verhaal! Het is zoals je zegt altijd wel een beetje scary als je leest "waargebeurd".

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb hem al gezien! Echt heel spannend

  BeantwoordenVerwijderen