Column: Mobile-phone-addicted of anti-smartphone?

maandag 14 januari 2013 |

(Ik heb besloten de give-away eerder te stoppen, op 20 januari. Dus je kunt nog een weekje meedoen! Klik maar hier.) Soms komt er een leuk onderwerp in me op waarvan ik denk: Hier kan ik een soort 'column' van maken. Dus ik dacht vandaag, waarom probeer ik het niet eens? Ik kan vanalles schrijven! Mijn column dus, gaat vandaag over mobieltjes. Ooit waren die nog bedoeld om alleen te bellen en te SMS'en, maar dat is niet wat we in deze dagen doen. Nee hoor, wij whatsappen, twitteren en plaatsen all day all night foto's op Instagram. In elk geval, sommige mensen.. Niet iedereen!Op het mobile-phone-gebied zijn er vier soorten mensen:

1. Er zijn mensen die helemaal niets willen weten van Apple, Samsung, pingen en Twitteren. Mensen die bij hun oude Nokia blijven of helemaal géén mobieltje hebben. Want dat is allemaal van nu, te blits en te klein, en dat is toch onhándig. Wat kunnen ze er eigenlijk mee? Prutdingen zijn het, volgens deze groep mensen. Smartphones zijn voor de jeugd van tegenwoordig.

2. Dan heb je ook nog mensen die het stiekem wel heel mooi vinden, al die nieuwe apps en technieken, maar gewoon niet met zo'n smartphone om kunnen gaan. Mijn vader is er eigenlijk zo één. Mijn oma ook. Dat is eigenlijk wel lachen. Mijn oma heeft een mobiel gekregen die best modern is, er zit WiFi op. Nu kwam ik dit weekend bij haar en ik moest haar uitleggen hoe ze iets kon zoeken. Ik: 'Kijk, dit is Google. Wat wil je zoeken dan?' 'Ja, maakt niet uit.' 'Zeg het maar.' 'Doe maar eh... fashion.' 'Oké, typ maar in, fashion.' Mijn oma typt het in maar het lukt haar niet om op een knopje te drukken. Het schermpje wordt zwart. 'Nee! Hij doet het niet meer.' 'Je moet op de Alt toets drukken, dan doet hij het weer.' Oma klikt op de Alt toets. 'Jaaa! Yes! Wat goed, wat goed!' (Letterlijk). Ze typt fashion in en dan kan ik haar verder gaan uitleggen hoe ze het moet doen...

Mijn vader is dan toch weer een beetje anders. Hij vindt het wel mooi hoe alles werkt met mijn iPhone, maar  zelf heeft hij de oudste Nokia ever. Geen winkel kent 'm meer. En hij is er wel trots op dat hij al dertig jaar met dat ding doet. Hij heeft wel eens een smartphone geprobeerd, maar 'die werkten niet'. Goede smoes hoor, pap, niet om je te beledigen maar: Je snapt het ding gewoon niet.

3. Dan zijn er nog de mensen die een smartphone hebben, maar niet verslaafd zijn. Lijkt haast onmogelijk. Ik zou graag zeggen dat ik er één van was, maar ik moet toegeven dat ik vaak mijn phone check door nieuwe Whatsappjes, mentions en foto's op Instagram. Maar sommige mensen negeren ze gewoon en gaan verder met waar ze mee bezig waren: Huiswerk bijvoorbeeld. Want ja, dat is belangrijker. En dan later lezen ze wel dingen terug. Mensen die hun smartphone vet leuk en handig vinden, maar gewoon niet #addicted zijn. Ze bestaan.

4. En dan is er een groep mensen waar ik waarschijnlijk onder val: #de #mensen #die #hashtagoverloads #maken #op #instagram #en #gewoon #verslaafd #zijn #aan #alle #applicaties. Dit zijn voornamelijk jongens en meisjes genaamd pubers. Sommigen tweeten alles. Dat ze op de trap staan, op de wc zitten, dingen die ik eigenlijk niet hoef te weten. Anderen zetten hun hele leven op Instagram. Een fotootje van hun ontbijt, huisdier of een selfie met een duckface. Whatsapp wordt ook steeds bekender en verslavender. Een Whatsapp groep met bloggers, that's handy, maar al snel zit je uren te kletsen. Dit is gewoon zo en er is al zovaak door mensen over geklaagd maar je kunt er niets aan veranderen. Als tiener kun je zeggen dat je niet bij deze groep mensen hoort: 'Het valt wel mee hoor, hoe vaak ik op mijn mobiel kijk. Ik ben in ieder geval niet verslaafd.' Ja, ja, ja...


En jij, als je eerlijk moet zijn, tot welke groep behoor jij? Beeld: Weheartit
19 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Ik heb een iPhone, maar ik ben echt niet verslaafd. Ik kan hem gerust een hele dag laten liggen. Ik ben meer verslaafd aan m'n ipad dan aan m'n iPhone ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel! Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel bij de laaste groep hoor, maar het is niet zo erg dat ik bijvoorbeeld tweet dat ik op de wc zit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn mobiel is super oud, ik hoor dus soort van bij de nokia groep ( ik heb btw een samsung, zonder functies) hahah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, super leuk geschreven Luna! Ik behoor zeker tot de laatste categorie, ik moet mijn mobiel echt ergens in een hoek onder een doos in een tas in een zak in een kluis stoppen als ik aan het leren ben, anders kijk ik er de hele tijd op. Zo verslavend :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha fantastisch geschreven :p ik kan me bij elke categorie wel iemand bedenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk zo'n column! Moet je zeker vaker doen, ik heb het met plezier gelezen :)En ik denk dat ik eerlijk gezegt toch wel bij groep 3 zit. Ik kan mijn mobiel best wel een dagje missen en al hoor ik hem trillen en ben ik ergens mee bezig kan ik hem ook echt wel laten liggen. Een fanatieke twitteraar of instagrammer ook niet zo veel post ik niet ;p Ik heb wel een smartphone, maar nee echt verslaafd ben ik niet.. denk ik haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik behoor zeker tot de laatste, maar het is bij meer huiswerkuitstellend gedrag hahah x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoor bij de laatste! ZWAAAR VERSLAAFD.
  leuke column!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben verslaafd aan m'n telefoon.. Maar ik kan ook wel een dagje zonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een blackberry en ben een beetje verslaafd denk ik hahah ;) ikk probeer soms wel een dagje zonder, maar de volgende dag zit ik weer volop te twitteren en the what's appen haha!
  xoxo fije

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel leuk geschreven Luna.
  Ik behoor denk ik tussen de laatste twee in want ik kan best mijn niet op mijn telefoon kijken als ik een paar keer mijn telefoon hoor trillen maar als het echt heel vaak is dan kijk ik wel eens. Net als met de blogger whatsapp dan zit ik te leren en krijg ik 50 whatsapp berichten ofzo en dan wil ik gewoon doorleren en kan ik dat ook makkelijk... toch blijft het moeilijk. Ik ben trouwens niet iemand die onder de les zit te twitteren, alleen als het hééééél saai is!
  Liefs, Esmée

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Erg leuk geschreven. Soms lijkt het alsof ik verslaafd ben maar zelf vind ik dat wel meevallen haha. Ik weet niet of je mij nog kent maar ik had de site adorabledreaming ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ehm, ik denk dat ik bij de eerste groep hoor. Mijn mobieltje is negen van de tien keer leeg, ik doe er niets anders mee dan bellen en foto's maken, hoewel ik er volgens mij ook mee kan internetten en ik vergeet 'm altijd. Ik snap eerlijk gezegd ook niet hoe mensen verslaafd kunnen raken aan hun mobiele telefoon, als ik vijf minuten op twitter heb rondgezworven heb ik het ook wel weer gezien.

  Bedankt voor het volgen trouwens, en ik denk zeker dat je vaker columns moet gaan schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat geweldig geschreven, Luna! Moet je wat mee gaan doen! ♥

  Liefs,
  Adriënne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben sowieso een 4'tje haha.

  xo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuke blog! Ik volg je (:
  ik hoop dat je ook een keer een kijkje neemt op mijn blog! (:

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik behoor tot die laatste en ja wij kletsen wat af in de bloggers whatsapp groep hahahah :D <3

  BeantwoordenVerwijderen