Hey middelbare school

zondag 26 augustus 2012 |

Ik heb al wel eens een artikel over de brugklas geschreven. Maar morgen is het echt zover voor mij, dus nou weer eens een artikeltje! Ik ben Luna en ik ga over één nachtje naar de grote school. Spannend hihihi. Serious, now: Het is vandaag zondag en maandag is mijn eerste schooldag in de brugklas. Dat is een gek idee, hoor. Ik heb acht jaar op de basisschool gezeten (ja duh) en nu wordt het ineens helemaal anders. De afgelopen dagen was ik druk bezig boeken kaften, natuurlijk, en schoolspullen moesten ook gehaald worden maar dat had ik al wel eerder gedaan. Er gaat veel veranderen voor mij. What? Klik op 'read more'.


Huiswerk Om te beginnen, natuurlijk, je krijgt huiswerk. Dat is één van de veranderingen als je naar de middelbare school gaat. Ik kreeg wel huiswerk op de basisschool, een paar bladen die je dan af moest hebben en dat was niet eens moeilijk. Maar nu kun je echt bergen huiswerk krijgen, ja, ik bereid me erop voor. Ik maak me wel eens zorgen, kan ik dan nog wel doen wat ik leuk vind of vul ik mijn hele dag met school en huiswerk maken? Nou, als het jullie bloggers lukt om erbij nog te bloggen dan moet het mij ook lukken. Ik ga wel vwo doen en tweetalig, maar ik laat mijn blog never liggen. Wel zou het kunnen dat ik niet dagelijks meer blog.

Meer leraren Op de basisschool had je elk jaar een andere leraar. Ga je naar de middelbare school, dan is dat ook een hele verandering. Op één dag heb je meerdere leraren, terwijl je dat helemaal niet gewend was. En dan zeg je nooit meer 'meester' of 'juf' zoals je eerst deed. Maar je spreekt je leraren met mevrouw of meneer aan. Misschien is dat voor mij minder lastig te onthouden, omdat ik mijn meester in groep acht af en toe meneer noemde. Dat deden wij gewoon met de klas.

Rooster?! Ik heb mijn rooster al gezien en ik zeg het je: Abracadabra voor mij! Die afkortingen van leraren, vakken, klassen... Ik zou nu nog niet weten wat het allemaal betekend, maar ik weet zeker dat dat nog komt. Het komt gewoon vanzelf. Maar je moet het wel een beetje kennen natuurlijk, anders loop je nog eens een verkeerd lokaal in!

Telkens andere lokalen Als je steeds andere leraren met een ander vak hebt, moet je wel steeds overlopen van het ene lokaal naar het andere. Dat is één van de grote veranderingen want je bent het gewoon niet gewend. Maar ook daar wen je aan, en na een jaar voelt het normaal om dat te doen!


Nieuwe klasgenoten... Je hebt afscheid moeten nemen van je oude klasgenoten en nu ontmoet je weer hele nieuwe mensen. Ik heb mijn klasgenoten al gezien en ze lijken me best aardig, ik denk ook maar: Ik ken ze nog niet, toch? Ik leer ze nog wel kennen. Ook dat gaat vanzelf. Hoe langer je in de brugklas zit, hoe leuker het is met je nieuwe klasgenoten. Mis je de groep achters nog? Je vergeet ze vast wel een keertje, of blijf gewoon met ze afspreken na schooltijd.

Boeken kaften Juist, boeken kaften, dat is ook iets wat moet gebeuren en wat je waarschijnlijk nog niet kende (het zou kunnen, van je oudere broer of zus?). Nu hebben sommigen van jullie, aanstaande brugklassers, het al gedaan net als ik. Want morgen ga ik naar school en dat moet natuurlijk met mijn gekafte boeken! Moet jij je boeken nog kaften omdat je misschien over een tijdje pas naar de middelbare school gaat? Weet je niet hoe het moet? Schakel je ouders in of doe het zelf met deze YouTube-filmpjes.

Schooltas mee naar school sjouwen Veel boeken betekent een tas met genoeg ruimte, zodat je daar je boeken in kan doen en andere spullen die je nodig hebt op school. Deze tassen zijn vaak ongelooflijk zwaar, vooral voor brugpiepers is het vast een beetje onwennig. Ikzelf bind mijn tas (Cowboysbag Lichtbruin, die je hiernaast zit) gewoon onder mijn snelbinders, denk ik. Dat gaat prima want ik heb het uitgeprobeerd. Het gaat vast beter zo, dus misschien ook een tipje voor jou? Op school zou je nog wel met de zware tas vol boeken moeten sjouwen, maar wedden dat het steeds beter gaat?

Morgen komt het dus echt voor mij! Wat vond jij ervan om naar de brugklas te gaan?
Beeld: Weheartit, droomtassen.nl

21 opmerkingen:

Je kunt reageren met je Google- of Wordpress account, naam (en optioneel: website), of anoniem. Dankjewel voor je reactie! ♥

 1. Ik vond het ook een grote verandering om naar het 1ste jaar te gaan. Het is echt allemaal nieuw, maar je went er echt snel aan. Ik hoop voor jou dat je een leuke klas zal hebben, echt waar. Want in mijn ervaring was dat niet zo. Dus ik zal blij zijn dat ik volgend jaar (na het 6de) weg kan van school. Maar ik wens je echt heel veel succes, je zal het vast wel kunnen :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel succes! Ik hoef pas dinsdag te beginnen. En ja, ik ga ook naar de brugklas! x.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat gaaf dat je tweetalig gaat doen! Voor mij was naar de 1e gaan een grote stap, maar in de goede richting! Ik had het wel een beetje gehad op de bassisschool. Ik wens je heel veel succes en hier nog een paar survivaltips om meer tijd over te houden (om te bloggen!):
  - Plannen is heel belangrijk. Zorg er dus voor dat je niet al je huiswerk tot op het laatst opschuift, want dat zorgt voor een heleboel stress. Als je goed kunt plannen (dat leer je nog) heb je waarschijnlijk vanzelf meer tijd over.
  - Probeer zo veel mogelijk huiswerk in de les af te krijgen. (huh, maar het heet toch HUISwerk???, ja maar vaak is er nog tijd over om in de les alvast te beginnen)Dus niet de hele tijd kletsen (daarvoor is de pauze :D)

  En verder: geniet ervan! Want behalve heel saai en vervelend heeft de middelbare óók leuke kanten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij viel de verandering best mee :)Ik hoop bij jou ook!
  Best spannend hé? Mss is het leuk om morgen dan een outfit post te doen, als je tijd hebt he!

  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond het echt heel erg leuk om naar de brugklas te gaan, ik had het helemaal gehad met de basisschool. Al die leraren die om alles een probleem maken, ik werd er helemaal gek van haha. Ik vond het stiekem ook best leuk om 'brugger' te zijn. Er zijn altijd kinderen uit de 2de en 3de die vervelend doen, maar eigenlijk is dat gewoon erg grappig omdat ze 2 of 3 jaar geleden ook brugger waren! Veel succes om de middelbare school!
  x fije

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond het best wel meevallen. Als je het zo zegt klinkt het echt heel verschillend, en dat dacht ik toen ook. Maar na een week ben je eraan gewend, en na een maand wil je maar al te graag terug naar de basisschool. Wat een leuke tas trouwens ! Ik vind het best grappig dat veel mensen, tenminste mensen met blogs, allemaal zo´n soort hand of schoudertas hebben als schooltas. Terwijl onze hele school toch zeker met rugzakken loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel veel succes, het gaat je echt wel lukken! Ik dacht er eigenlijk ook zo over, en nu zit ik alweer in de vijfde, mijn laatste jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Senna: Heel erg bedankt voor je tips, super! :)
  Pretty Little Dream: Zal ik doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk geschreven Luna!
  Voorij is het inmiddels al weer een aantal jaren geleden dat ik naar de brugklas ging.
  Ik kan mij herinneren dat ik het wel mega spannend vond.
  Maar het uiteindelijk wel allemaal mee viel.

  Ik wens jou heel veel sterkte, geluk (kan wel eens voor pas komen) en plezier morgen.
  Vergeet vooral niet jezelf te blijven en aan het einde van de dag zul je kapot zijn.
  Maar met als wat je zelf zegt; na een paar dagen/weken weet je niet anders!

  Good luck girl!
  Zet hem op!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kan mijn eerste schooldag naar de middelbare school ook nog heeeel goed herinneren. Maar maak je maar geen zorgen, het komt allemaal goed! Huiswerk valt trouwens heel erg mee, dat wordt pas in de bovenbouw veel.
  Ik begin volgende week maandag op mijn nieuwe schooltje en ben stiekem ook best wel zenuwachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Alles wordt wel anders, maar gelukkig wen je er wel snel aan. Veel plezier en succes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel veel succes! Het is even wennen op de middelbare school, maar na een tijdje weet je niet beter en is het heel normaal. Ik ga nu naar 5 Havo, ook heel spannend haha :P

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Succes! Ik vond het spannend om naar de brugklas te gaan, maar dat heeft iedereen waardoor je ook weer sneller met elkaar in contact komt! Ik wens je heel veel plezier! Want je moet genieten, het is namelijk zo weer voorbij! Ik ga namelijk alweer naar 6VWO..
  Moet je over twee jaar eens terug gaan naar je basisschool, dan lijkt alles zooo klein! haha.
  Wat heb je trouwens een mooie lay-out! Echt heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel veel succes! Ik vond het ook heel spannend om naar de middelbare te gaan, maar ik had er ook heel veel zin in! Ik heb vele leuke momenten gehad, maar helaas ook heel veel nare momenten. De middelbare is ingewikkeld maar het is wel leuker dan de basisschool!

  Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Haha leuk hoe je schrijft: de grote school =P! Ik zit al zes jaar op de grote school =P. Dit jaar is mijn laatste jaar en dat gaat dus allemaal heel spannend worden =P. Maar voor jou natuurlijk ook want je gaat een hele andere tijd tegemoet =]. Ik hoop dat je een super leuke tijd zal hebben op je nieuwe school en heel veel succes gewenst <3!

  Voor mij was naar de brugklas gaan super, omdat ik eindelijk mijn basisschool tijdperk achter mij kon laten (Ik had niet zo'n geweldige basisschool).Ik heb op het middelbaar veel mensen leren kennen en een hele gezellige tijd gehad. Wel ook soms drama hoor haha. Maar de brugklas was een leuke tijd voor mij en ik ga nog steeds met veel mensen van toen om =]!

  xxx Katy ^^!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vond het heel erg spannend om naar de brugklas te gaan, natuurlijk! Maar gelukkig zat ik met mijn beste vriendin in de klas. De middelbare school is heel anders, maar toch wel leuk, hoor! Het is even wennen, maar daarna gaat het vast helemaal goed! Succes! ♥

  Liefs,
  Adriënne

  PS: Nog bedankt voor je über-lieve comment! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Succes!!! Ik ga nu alweer naar de 4e, pff, de tijd gaat snel! Het is even wennen, wat iedereen zegt ja, haha, maar het komt wel goed :') Bij mij heeft niemand echt vervelend gedaan toen ik een brugger was (behalve toen ik in groep 8 zat en een rondleiding kreeg op mijn school, zei iemand: 'pfff, baby's' maar ja boeiend). En voor je het weet, zit je alweer in de 2e! xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is een grote verandering, dat wel. Maar ik zou echt nooit terug willen naar de basisschool! Ik zit nu drie jaar op het middelbaar, en het is echt fantastisch.
  Veel succes, het komt vast helemaal goed! xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Spannend... Ik ga naar mijn examenjaar :).

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Veel succes!
  Ik ga pas morgen..

  Liefs, Yasantewa.
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik weet nog zo goed toen ik naar de brugklas ging! Zo spannend was dat!
  Zelf ga ik dit jaar van school en opleiding veranderen omdat de opleiding die ik deed me niet beviel. Voor mij ook spannend dus! Ik heb mijn klas nog niet gezien dus ik ben best wel zenuwachtig voor de introductieweek die volgende week plaats vind! Jij heel veel succes op de middelbare!

  BeantwoordenVerwijderen